Zástupci vedení Českých Budějovic předají Uherskému Brodu cenu za počin roku v Otakarových městech

14. června 2023
Zástupci vedení Českých Budějovic předají Uherskému Brodu cenu za počin roku v Otakarových městech

Ocenění za počin roku 2022 v Otakarových městech převezmou za účasti primátorky města Dagmar Škodové Parmové, náměstkyně primátorky Zuzany Kudláčkové (Piráti) a radního Svatomíra Mlčocha (Piráti) ve čtvrtek 15. června v obřadní síni českobudějovické radnice zástupci města Uherský Brod.

„Vnímáme péči o zakladatelskou tradici města jako kulturní závazek, který si zasluhuje naplňování. Účast dalších Otakarových měst v Českých Budějovicích na této akci je ukázkou naší schopnosti pracovat společně. Je to významné i pro přípravu naší kandidatury na Evropské hlavní město kultury,“ říká k tomu náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková. „Při této akci bude také vyhodnocena dosavadní bohatá aktivita programu Desetiletí Otakarových měst vzešlá před šesti lety právě z našeho města,“ dodává radní Svatomír Mlčoch.

Město Uherský Brod obdrží ocenění za uspořádání důstojných a zároveň atraktivních městských slavností k výročí 750 let od založení tohoto města. Bienální cena je udělována za udržování historické pamětí měst založených králem Přemyslem Otakarem II. již potřetí. Předcházelo jí setkání více než dvou desítek Otakarových měst právě v Českých Budějovicích v roce 2017. Tehdy setkání inicioval spolek Města Otakarova sídlící v Českých Budějovicích.

Spolek provozuje s podporou města Muzeum krále železného a zlatého v gotické věži Železná panna. Při předání ceny se uskuteční odborný doprovodný program na téma historických otakarských měst a jejich kulturní prezentace v současnosti.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články