Životní prostředí

Dan Leština a Svatomír Mlčoch | |

Město musíme připravit na klimatickou změnu. Větru a dešti neporučíme, ale pomocí zeleně a vodních prvků můžeme ulice citelně zchladit a navíc zmírnit některé druhy znečištění ovzduší. Také s dešťovou vodou lze zacházet i jinak, než ji posílat do kanalizace. Pomáhat životnímu prostředí města i okolní krajiny chceme pomocí opatření, která městskou kasu příliš nezatíží, nejlepší jsou potom ta, které naopak časem přinesou úspory.

Jsme pro čistší vzduch a proti rozpáleným ulicím

• Budeme sázet stromy do ulic, podpoříme vznik nových alejí a zeleného (a vodního) „ostrova“ v centru ČB
  • Na střechy i na fasády velkých nových budov osadíme odpovídající rostlinstvo pro ochlazování a čištění vzduchu.
  • Využijeme moderních technologií pro monitoring a informování o kvalitě ovzduší .
  • Připravíme plán dopravních opatření pro pro udržitelný rozvoj v budoucnu
  • Podpoříme umísťování pítek a kašen; vodní prvky obecně do města patří - ochlazují vzduch a zpříjemňují prostor okolo sebe.

Šetřivost, která se vyplatí i životnímu prostředí v širokém okolí

• Kanalizační a vodovodní síti (a tím čistotě řek a zásobám pitné vody), koloběhu vody i protipovodňové ochraně pomůžeme lepším využíváním dešťové vody - jímáním i zasakováním.
  • Přehodnotíme systém správy veřejné zeleně tak, aby byla odborná, koncepční a neodčerpávala zbytečně finanční prostředky.
  • Při obměně svítidel veřejného osvětlení nebo instalaci nového budeme dbát nejen na kvalitní osvětlení a úspory energie, ale také na omezení zbytečného světelného smogu .

Malé velké kroky pro přírodu i lidi bez zbytečných nákladů:

• Zakládání květinových pásů na nepoužívaných částech trávníků a další podobná opatření.
  • Aktivnější průběžná péče a bezpečné zajištění starých stromů na místo odstraňování
  • Podpora ochrany skleněných ploch před nárazy ptáků
  • Šetrnější hospodaření na Vrbenských rybnících pro vzácné ptactvo i proti zápachu: konec hnojení, snížení rybí obsádky, méně dokrmování. Budeme bránit megalomanské výstavbě v okolí.
  • V městských lesích budeme upřednostňovat jejich rekreační a ekologickou funkci.

Českobudějovičtí Piráti mají nový posudek týkající se vlastnictví pozemků na Děkanských polích

Pirátští zastupitelé v Českých Budějovicích pokračují v řešení situace týkající se pozemků na Děkanských polích. O celém případu informoval ve svém komentáři Josef Špak 24. března 2021. Na základě dotazů a připomínek zastupitelů si nyní zastupitelský klub Pirátů zadal ke zpracování shrnující odborný posudek od Marka Starého z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Obsahuje stručné a přehledné shrnutí předchozího posouzení téhož autora a nově reaguje mimo jiné na „Odbornou teoretickou studii Západočeské univerzity v Plzni“ a rozhodnutí soudů.