Životní prostředí

Dan Leština a Svatomír Mlčoch | |

Město musíme připravit na klimatickou změnu. Větru a dešti neporučíme, ale pomocí zeleně a vodních prvků můžeme ulice citelně zchladit a navíc zmírnit některé druhy znečištění ovzduší. Také s dešťovou vodou lze zacházet i jinak, než ji posílat do kanalizace. Pomáhat životnímu prostředí města i okolní krajiny chceme pomocí opatření, která městskou kasu příliš nezatíží, nejlepší jsou potom ta, které naopak časem přinesou úspory.

Jsme pro čistší vzduch a proti rozpáleným ulicím

• Budeme sázet stromy do ulic, podpoříme vznik nových alejí a zeleného (a vodního) „ostrova“ v centru ČB
  • Na střechy i na fasády velkých nových budov osadíme odpovídající rostlinstvo pro ochlazování a čištění vzduchu.
  • Využijeme moderních technologií pro monitoring a informování o kvalitě ovzduší .
  • Připravíme plán dopravních opatření pro pro udržitelný rozvoj v budoucnu
  • Podpoříme umísťování pítek a kašen; vodní prvky obecně do města patří - ochlazují vzduch a zpříjemňují prostor okolo sebe.

Šetřivost, která se vyplatí i životnímu prostředí v širokém okolí

• Kanalizační a vodovodní síti (a tím čistotě řek a zásobám pitné vody), koloběhu vody i protipovodňové ochraně pomůžeme lepším využíváním dešťové vody - jímáním i zasakováním.
  • Přehodnotíme systém správy veřejné zeleně tak, aby byla odborná, koncepční a neodčerpávala zbytečně finanční prostředky.
  • Při obměně svítidel veřejného osvětlení nebo instalaci nového budeme dbát nejen na kvalitní osvětlení a úspory energie, ale také na omezení zbytečného světelného smogu .

Malé velké kroky pro přírodu i lidi bez zbytečných nákladů:

• Zakládání květinových pásů na nepoužívaných částech trávníků a další podobná opatření.
  • Aktivnější průběžná péče a bezpečné zajištění starých stromů na místo odstraňování
  • Podpora ochrany skleněných ploch před nárazy ptáků
  • Šetrnější hospodaření na Vrbenských rybnících pro vzácné ptactvo i proti zápachu: konec hnojení, snížení rybí obsádky, méně dokrmování. Budeme bránit megalomanské výstavbě v okolí.
  • V městských lesích budeme upřednostňovat jejich rekreační a ekologickou funkci.

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.