Životní prostředí

Dan Leština a Svatomír Mlčoch | |

Město musíme připravit na klimatickou změnu. Větru a dešti neporučíme, ale pomocí zeleně a vodních prvků můžeme ulice citelně zchladit a navíc zmírnit některé druhy znečištění ovzduší. Také s dešťovou vodou lze zacházet i jinak, než ji posílat do kanalizace. Pomáhat životnímu prostředí města i okolní krajiny chceme pomocí opatření, která městskou kasu příliš nezatíží, nejlepší jsou potom ta, které naopak časem přinesou úspory.

Jsme pro čistší vzduch a proti rozpáleným ulicím

• Budeme sázet stromy do ulic, podpoříme vznik nových alejí a zeleného (a vodního) „ostrova“ v centru ČB
  • Na střechy i na fasády velkých nových budov osadíme odpovídající rostlinstvo pro ochlazování a čištění vzduchu.
  • Využijeme moderních technologií pro monitoring a informování o kvalitě ovzduší .
  • Připravíme plán dopravních opatření pro pro udržitelný rozvoj v budoucnu
  • Podpoříme umísťování pítek a kašen; vodní prvky obecně do města patří - ochlazují vzduch a zpříjemňují prostor okolo sebe.

Šetřivost, která se vyplatí i životnímu prostředí v širokém okolí

• Kanalizační a vodovodní síti (a tím čistotě řek a zásobám pitné vody), koloběhu vody i protipovodňové ochraně pomůžeme lepším využíváním dešťové vody - jímáním i zasakováním.
  • Přehodnotíme systém správy veřejné zeleně tak, aby byla odborná, koncepční a neodčerpávala zbytečně finanční prostředky.
  • Při obměně svítidel veřejného osvětlení nebo instalaci nového budeme dbát nejen na kvalitní osvětlení a úspory energie, ale také na omezení zbytečného světelného smogu .

Malé velké kroky pro přírodu i lidi bez zbytečných nákladů:

• Zakládání květinových pásů na nepoužívaných částech trávníků a další podobná opatření.
  • Aktivnější průběžná péče a bezpečné zajištění starých stromů na místo odstraňování
  • Podpora ochrany skleněných ploch před nárazy ptáků
  • Šetrnější hospodaření na Vrbenských rybnících pro vzácné ptactvo i proti zápachu: konec hnojení, snížení rybí obsádky, méně dokrmování. Budeme bránit megalomanské výstavbě v okolí.
  • V městských lesích budeme upřednostňovat jejich rekreační a ekologickou funkci.

Máme jména ulic, ve kterých má být omezena otevírací doba podniků!

Rada tají místa, kde má vyhláška platit (viz materiály k bodu 6). Informace tak má k dispozici pouze vybraná hrstka zastupitelů. Ale proč? Čeho se zas radní bojí? Možná se bojí lobbingu. Lobbování ve smyslu přesvědčování zastupitelů k politice patří. Má probíhat transparentně. Jenže vedení města na to nemá sílu. Nemá odvahu o lobbingu mluvit otevřeně. Koalice nedokáže lobbing evidovat, což Piráti dělají. Tutlání rozhodujících informací je naprostá slabota.

Město se všemožně snaží utajit informace z rady

Rada města České Budějovice dělá na svých zasedáních zvukový záznam. O ten si požádal pirátský zastupitel Lukáš Mareš v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Tajemník úřadu mu je odmítá dát i přesto, že pravomocné rozhodnutí krajského úřadu nám dává za pravdu.

Co se projednávalo na listopadovém zastupitelstvu?

V pondělí 4. listopadu proběhlo již osmé zasedání zastupitelstva České Budějovice. Na programu byl například návrh pro pořízení změny územního plánu nebo mimořádná dotace na zřízení multifunkčního hřiště. Z iniciativy IT výboru jste také nově mohli sledovat stream zasedání na Youtube. Jeho záznam najdete na kanálu našeho zastupitele Josefa Špaka.