Životní prostředí

Dan Leština a Svatomír Mlčoch | |

Město musíme připravit na klimatickou změnu. Větru a dešti neporučíme, ale pomocí zeleně a vodních prvků můžeme ulice citelně zchladit a navíc zmírnit některé druhy znečištění ovzduší. Také s dešťovou vodou lze zacházet i jinak, než ji posílat do kanalizace. Pomáhat životnímu prostředí města i okolní krajiny chceme pomocí opatření, která městskou kasu příliš nezatíží, nejlepší jsou potom ta, které naopak časem přinesou úspory.

Jsme pro čistší vzduch a proti rozpáleným ulicím

• Budeme sázet stromy do ulic, podpoříme vznik nových alejí a zeleného (a vodního) „ostrova“ v centru ČB
  • Na střechy i na fasády velkých nových budov osadíme odpovídající rostlinstvo pro ochlazování a čištění vzduchu.
  • Využijeme moderních technologií pro monitoring a informování o kvalitě ovzduší .
  • Připravíme plán dopravních opatření pro pro udržitelný rozvoj v budoucnu
  • Podpoříme umísťování pítek a kašen; vodní prvky obecně do města patří - ochlazují vzduch a zpříjemňují prostor okolo sebe.

Šetřivost, která se vyplatí i životnímu prostředí v širokém okolí

• Kanalizační a vodovodní síti (a tím čistotě řek a zásobám pitné vody), koloběhu vody i protipovodňové ochraně pomůžeme lepším využíváním dešťové vody - jímáním i zasakováním.
  • Přehodnotíme systém správy veřejné zeleně tak, aby byla odborná, koncepční a neodčerpávala zbytečně finanční prostředky.
  • Při obměně svítidel veřejného osvětlení nebo instalaci nového budeme dbát nejen na kvalitní osvětlení a úspory energie, ale také na omezení zbytečného světelného smogu .

Malé velké kroky pro přírodu i lidi bez zbytečných nákladů:

• Zakládání květinových pásů na nepoužívaných částech trávníků a další podobná opatření.
  • Aktivnější průběžná péče a bezpečné zajištění starých stromů na místo odstraňování
  • Podpora ochrany skleněných ploch před nárazy ptáků
  • Šetrnější hospodaření na Vrbenských rybnících pro vzácné ptactvo i proti zápachu: konec hnojení, snížení rybí obsádky, méně dokrmování. Budeme bránit megalomanské výstavbě v okolí.
  • V městských lesích budeme upřednostňovat jejich rekreační a ekologickou funkci.

Budějovičtí Piráti získali dostatek podpisů ke svolání mimořádného zasedání

Pondělní zasedání zastupitelstva města. Rada dělá, jako by se nám nouzový stav, krizová opatření a jejich dopady do rozpočtu vyhly obloukem. O tom, čím jsme prošli a co leží před námi nemají připravenou žádnou zprávu. Sehnali jsme proto podpisy dostatečného počtu zastupitelů, kterým to nestačí, a vyzvali primátora ke svolání mimořádného zasedání. Chceme, aby nám objasnil, jak radnice během dvou klíčových měsíců město řídila. A třeba se konečně dostane i na námi navrhovanou skutečnou podporu drobných podnikatelů, kteří ji nutně potřebují.

Piráti mají návrh skutečné pomoci budějovickým podnikatelům

Vládní opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadají na českou ekonomiku, přičemž jednou z nejohroženějších skupin jsou drobní podnikatelé. Drtivá většina krajských měst napříč republikou s nějakou formou podpory pro ně přišla, České Budějovice se k tomu zatím neodhodlaly. To chceme naším návrhem skutečné pomoci změnit.