Doprava s rozmyslem

P. Šramhauser, upravil P. Maule, korekce E. Sequens | |

Respektujeme to, že občané Českých Budějovic mají právo vybrat si preferovaný způsob dopravy. Nicméně tam, kde jedinec ohrožuje ostatní, končí svoboda rozhodování. Nárůst automobilové dopravy je neudržitelný, a to především kvůli dopadům na zdraví občanů (smog, hluk) a také kvůli prostorovým omezením města (nedostatečná kapacita ulic a nároky na parkování).

Pirátská strana prosazuje rozvoj MHD, cyklistiky a také pěší dopravy. Lidé využívající tyto možnosti dopravy nemohou být omezováni na úkor dopravy automobilové.

Dopravní plánování je jako starat se o živoucí organismus, který musí být vyvážený a přizpůsobivý novým podmínkám. Chceme maximálně využít technologické možnosti telematiky a chytré senzoriky k statistickému vyhodnocování a řízení města jako celku.

Pro oblast MHD

• Pokračování v zavádění pruhů a chytrých křižovatek umožňující plynulý průjezd MHD
  • Podporu zavádění elektro a CNG autobusů a trolejbusů
  • Nezvyšovat již cenu jízdného, naopak
  • Prosazovat sjednocení cestovních kupónů, dokladů a tarifů v rámci Jihočeského kraje (integrovaný plán dopravy)

Pro cyklisty

• Zahájit diskuzi s krajem ohledně větší podpory cyklobusů (cyklovlaků) odjíždějících z Českých Budějovic
  • Vytvářet podmínky pro rozvoj sdíleného půjčování kol
  • Postupovat podle plánu rozvoje cyklodopravy (cyklogenerel)
  • Rozšířit cyklogenerel o nové plánované trasy a strategická místa s kolostavy

Pro pěší

• Rozšíření pěších a relaxačních zón zejména v centru města
  • Posilování bezpečnostních prvků pro chodce (ostrůvky osvětlení atp.)

V oblasti automobilové dopravy jsou pro nás důležité

• Podpora záchytných parkovišť ve vlastnictví města, nikoliv soukromého investora
  • Trvalé zvýhodnění parkovacích tarifů pro elektromobily a vozy na CNG / LPG. Výstavba bezplatných parkovacích míst
  • Podpora dokončení výstavby dálnice v takové podobě, jaká pomůže odvedení dopravy z města
  • Nestavět bez komplexního plánu další světelné křižovatky a vytvářet telematickou část pro řízení hustoty dopravy a křižovatek po celém městě
  • Spolupráce s vysokými školami na studiích provozu. Zejména modelové situace a oponentury ke komerčním studiím
  • Podpora návrhu a výstavby jižního a severního přemostění Vltavy
  • Vytváření podmínek pro sdílení aut. Nabízet pro přijíždějící vlakem nebo busem zvýhodněné tarify.

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.