Veřejný prostor a územní plánování

Svatomír Mlčoch, Ivo Vlasatý a Dan Leština | |

Chceme město, kde lze zajít do blízkého parku nebo relaxovat u řeky a odkud nemusíme prchat každý víkend autem na venkov. Město, ve kterém je celá podoba náměstí a ulic utvářena rukou špičkových architektů a urbanistů, kteří naslouchají potřebám obyvatel. Chceme město plné stromů, které čistí ovzduší a ochlazují letní ulice.

Stromovku zachovat a rozvíjet:

• Budeme vždy proti rozdrobení a zástavbě Stromovky . Měla by se zvýšit její vybavenost: občerstvení, volně přístupná hřiště všeho druhu.
  • Chtěli bychom se znovu chodit koupat na Bagr - zvážíme jeho revitalizaci.
  • A aby to celé mělo smysl, měla by Stromovka být pohodlně napojena pro pěší a cyklisty i na sídliště Máj.

Relax u řeky je naší prioritou:

• Břehy Malše a Vltavy, ale i Dobrovodské a Mlýnské stoky by měly být atraktivně upraveny: např. kde to jen trochu jde, měly by být pozvolné břehy bez zábradlí
  • Nedopustíme ničení stávajících oblíbených rekreačních míst (např. Malý a Velký jez), ani neuváženou zástavbu v okolí řek.
  • Město musí přijít s plánem revitalizace Háječku.
  • Vybudujeme jednoduchou rekreační zónu na náplavce pod Dlouhým mostem (např. hřiště pro volejbal, nohejbal).

(Nejen) Do náměstí se pustíme s rozmyslem:

• U všech projektů musí být zajištěna široká veřejná debata o odborně kvalitních návrzích, a to od prvního nápadu po detaily.
  • Při chystaných změnách na Senovážném a Mariánském náměstí budeme dávat pozor na střízlivé financování, estetickou hodnotu, a maximální využití zeleně a vodních prvků.
  • Vyhodnotíme názory ohledně ozelenění náměstí Přemysla Otakara II. a vyzkoušíme stromy v květináčích v různých uspořádáních.

Nový územní plán města

• Nový ÚPM musí být moderní, textově jednodušší a jednoznačnější při výkladu
  • Zvláštní pozornost budeme věnovat opatřením na ochlazování a ozelenění města (viz též program pro životní prostředí)
  • Nezastavitelné plochy města musí být v novém ÚPM vymezeny jednoznačně
  • Nový ÚPM musí preferovat výstavbu budov, které uplatňují „princip 3 R“: retence, recyklace, rekuperace .
  • Budeme navrhovat požadavky na ozelenění střech, jímání dešťové vody, „zelené stěny“, trávníky, stromy a keře (viz též program pro životní prostředí)

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.