Veřejný prostor a územní plánování

Svatomír Mlčoch, Ivo Vlasatý a Dan Leština | |

Chceme město, kde lze zajít do blízkého parku nebo relaxovat u řeky a odkud nemusíme prchat každý víkend autem na venkov. Město, ve kterém je celá podoba náměstí a ulic utvářena rukou špičkových architektů a urbanistů, kteří naslouchají potřebám obyvatel. Chceme město plné stromů, které čistí ovzduší a ochlazují letní ulice.

Stromovku zachovat a rozvíjet:

• Budeme vždy proti rozdrobení a zástavbě Stromovky . Měla by se zvýšit její vybavenost: občerstvení, volně přístupná hřiště všeho druhu.
  • Chtěli bychom se znovu chodit koupat na Bagr - zvážíme jeho revitalizaci.
  • A aby to celé mělo smysl, měla by Stromovka být pohodlně napojena pro pěší a cyklisty i na sídliště Máj.

Relax u řeky je naší prioritou:

• Břehy Malše a Vltavy, ale i Dobrovodské a Mlýnské stoky by měly být atraktivně upraveny: např. kde to jen trochu jde, měly by být pozvolné břehy bez zábradlí
  • Nedopustíme ničení stávajících oblíbených rekreačních míst (např. Malý a Velký jez), ani neuváženou zástavbu v okolí řek.
  • Město musí přijít s plánem revitalizace Háječku.
  • Vybudujeme jednoduchou rekreační zónu na náplavce pod Dlouhým mostem (např. hřiště pro volejbal, nohejbal).

(Nejen) Do náměstí se pustíme s rozmyslem:

• U všech projektů musí být zajištěna široká veřejná debata o odborně kvalitních návrzích, a to od prvního nápadu po detaily.
  • Při chystaných změnách na Senovážném a Mariánském náměstí budeme dávat pozor na střízlivé financování, estetickou hodnotu, a maximální využití zeleně a vodních prvků.
  • Vyhodnotíme názory ohledně ozelenění náměstí Přemysla Otakara II. a vyzkoušíme stromy v květináčích v různých uspořádáních.

Nový územní plán města

• Nový ÚPM musí být moderní, textově jednodušší a jednoznačnější při výkladu
  • Zvláštní pozornost budeme věnovat opatřením na ochlazování a ozelenění města (viz též program pro životní prostředí)
  • Nezastavitelné plochy města musí být v novém ÚPM vymezeny jednoznačně
  • Nový ÚPM musí preferovat výstavbu budov, které uplatňují „princip 3 R“: retence, recyklace, rekuperace .
  • Budeme navrhovat požadavky na ozelenění střech, jímání dešťové vody, „zelené stěny“, trávníky, stromy a keře (viz též program pro životní prostředí)

Krajské volby 2020

Zpráva z květnových komisí města

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v květnu k projednávání svých programů. Většina komisí se z důvodu koronavirových opatření nesešla a plánuje běžný provoz až v průběhu června. Přesto vám přinášíme alespoň krátké zpravodajství z komise sportovní, pro životní prostředí a cestovní ruch.

Pálit místo uhlí odpadky? Asi ano, ale...

Odpady. Velké téma současnosti a ještě větší do budoucna. Dnes to vypadá tak, že malou část umíme recyklovat nebo znovu využít a většina končí na skládkách. Nevím, jestli jste někdo skládku někdy navštívil, nebo v její blízkosti dokonce musel žít. To není hezké místo. Skládkování patří do minulosti. Navíc se blíží datum, po kterém už skládkování ani nebude možné.

Radní měří všem tajným metrem

Na únorovém zasedání zastupitelstva jsme se ptali na zdůvodnění, proč rada (či jednotliví radní) odpustila parkovné organizátorů akcí pořádaných na náměstí s jednou výjimkou. Letos se překvapivě rozhodli neodpustit parkovné pořadateli adventních trhů.