Veřejný prostor a územní plánování

Svatomír Mlčoch, Ivo Vlasatý a Dan Leština | |

Chceme město, kde lze zajít do blízkého parku nebo relaxovat u řeky a odkud nemusíme prchat každý víkend autem na venkov. Město, ve kterém je celá podoba náměstí a ulic utvářena rukou špičkových architektů a urbanistů, kteří naslouchají potřebám obyvatel. Chceme město plné stromů, které čistí ovzduší a ochlazují letní ulice.

Stromovku zachovat a rozvíjet:

• Budeme vždy proti rozdrobení a zástavbě Stromovky . Měla by se zvýšit její vybavenost: občerstvení, volně přístupná hřiště všeho druhu.
  • Chtěli bychom se znovu chodit koupat na Bagr - zvážíme jeho revitalizaci.
  • A aby to celé mělo smysl, měla by Stromovka být pohodlně napojena pro pěší a cyklisty i na sídliště Máj.

Relax u řeky je naší prioritou:

• Břehy Malše a Vltavy, ale i Dobrovodské a Mlýnské stoky by měly být atraktivně upraveny: např. kde to jen trochu jde, měly by být pozvolné břehy bez zábradlí
  • Nedopustíme ničení stávajících oblíbených rekreačních míst (např. Malý a Velký jez), ani neuváženou zástavbu v okolí řek.
  • Město musí přijít s plánem revitalizace Háječku.
  • Vybudujeme jednoduchou rekreační zónu na náplavce pod Dlouhým mostem (např. hřiště pro volejbal, nohejbal).

(Nejen) Do náměstí se pustíme s rozmyslem:

• U všech projektů musí být zajištěna široká veřejná debata o odborně kvalitních návrzích, a to od prvního nápadu po detaily.
  • Při chystaných změnách na Senovážném a Mariánském náměstí budeme dávat pozor na střízlivé financování, estetickou hodnotu, a maximální využití zeleně a vodních prvků.
  • Vyhodnotíme názory ohledně ozelenění náměstí Přemysla Otakara II. a vyzkoušíme stromy v květináčích v různých uspořádáních.

Nový územní plán města

• Nový ÚPM musí být moderní, textově jednodušší a jednoznačnější při výkladu
  • Zvláštní pozornost budeme věnovat opatřením na ochlazování a ozelenění města (viz též program pro životní prostředí)
  • Nezastavitelné plochy města musí být v novém ÚPM vymezeny jednoznačně
  • Nový ÚPM musí preferovat výstavbu budov, které uplatňují „princip 3 R“: retence, recyklace, rekuperace .
  • Budeme navrhovat požadavky na ozelenění střech, jímání dešťové vody, „zelené stěny“, trávníky, stromy a keře (viz též program pro životní prostředí)

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.