Veřejný prostor a územní plánování

Svatomír Mlčoch, Ivo Vlasatý a Dan Leština | |

Chceme město, kde lze zajít do blízkého parku nebo relaxovat u řeky a odkud nemusíme prchat každý víkend autem na venkov. Město, ve kterém je celá podoba náměstí a ulic utvářena rukou špičkových architektů a urbanistů, kteří naslouchají potřebám obyvatel. Chceme město plné stromů, které čistí ovzduší a ochlazují letní ulice.

Stromovku zachovat a rozvíjet:

• Budeme vždy proti rozdrobení a zástavbě Stromovky . Měla by se zvýšit její vybavenost: občerstvení, volně přístupná hřiště všeho druhu.
  • Chtěli bychom se znovu chodit koupat na Bagr - zvážíme jeho revitalizaci.
  • A aby to celé mělo smysl, měla by Stromovka být pohodlně napojena pro pěší a cyklisty i na sídliště Máj.

Relax u řeky je naší prioritou:

• Břehy Malše a Vltavy, ale i Dobrovodské a Mlýnské stoky by měly být atraktivně upraveny: např. kde to jen trochu jde, měly by být pozvolné břehy bez zábradlí
  • Nedopustíme ničení stávajících oblíbených rekreačních míst (např. Malý a Velký jez), ani neuváženou zástavbu v okolí řek.
  • Město musí přijít s plánem revitalizace Háječku.
  • Vybudujeme jednoduchou rekreační zónu na náplavce pod Dlouhým mostem (např. hřiště pro volejbal, nohejbal).

(Nejen) Do náměstí se pustíme s rozmyslem:

• U všech projektů musí být zajištěna široká veřejná debata o odborně kvalitních návrzích, a to od prvního nápadu po detaily.
  • Při chystaných změnách na Senovážném a Mariánském náměstí budeme dávat pozor na střízlivé financování, estetickou hodnotu, a maximální využití zeleně a vodních prvků.
  • Vyhodnotíme názory ohledně ozelenění náměstí Přemysla Otakara II. a vyzkoušíme stromy v květináčích v různých uspořádáních.

Nový územní plán města

• Nový ÚPM musí být moderní, textově jednodušší a jednoznačnější při výkladu
  • Zvláštní pozornost budeme věnovat opatřením na ochlazování a ozelenění města (viz též program pro životní prostředí)
  • Nezastavitelné plochy města musí být v novém ÚPM vymezeny jednoznačně
  • Nový ÚPM musí preferovat výstavbu budov, které uplatňují „princip 3 R“: retence, recyklace, rekuperace .
  • Budeme navrhovat požadavky na ozelenění střech, jímání dešťové vody, „zelené stěny“, trávníky, stromy a keře (viz též program pro životní prostředí)

Krajské volby 2020

ZPRÁVA Z ČERVNOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v červnu k projednávání svých programů. Konečně se tedy opět po koronavirové krizi rozběhl standardní provoz komisí. Přinášíme vám krátký report z 6 aktivních komisí města. Přes prázdniny se většina komisí scházet nebude.

Zpráva z květnových komisí města

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v květnu k projednávání svých programů. Většina komisí se z důvodu koronavirových opatření nesešla a plánuje běžný provoz až v průběhu června. Přesto vám přinášíme alespoň krátké zpravodajství z komise sportovní, pro životní prostředí a cestovní ruch.

Pálit místo uhlí odpadky? Asi ano, ale...

Odpady. Velké téma současnosti a ještě větší do budoucna. Dnes to vypadá tak, že malou část umíme recyklovat nebo znovu využít a většina končí na skládkách. Nevím, jestli jste někdo skládku někdy navštívil, nebo v její blízkosti dokonce musel žít. To není hezké místo. Skládkování patří do minulosti. Navíc se blíží datum, po kterém už skládkování ani nebude možné.