Správa města pružněji a blíže lidem

Svatomír Mlčoch | |

Občané Českých Budějovic mají malou možnost ovlivnit rozhodování ve městě; značnou část rozhodnutí stotisícového města může učinit pouhých 6 osob (představujících většinu rady města). Chceme zásadně zvýšit možnost účasti občanů na rozhodování městských orgánů a posílit občanskou společnost. Jsme pro široký model participativní demokracie s využitím místního referenda.

Samospráva ponovu :

• Zřídíme 3 – 6 samosprávných městských čtvrtí chránící zájmy občanů v bydlišti
  • Nové městské čtvrti budou bez tajemníka i úředníků a bez radnic
  • Umožníme vznik osadních výborů jako přechod či doplněk městských čtvrtí
  • Nabídneme sousedním obcím připojení k městu v postavení městské čtvrti

Pro zastupitelstvo akčnější :

• Zvýšíme frekvenci jednání zastupitelstva – jednou za tři týdny
  • Rozšíříme pravomoci zastupitelstva na úkor rady města
  • Navrhneme pravidla pro vyhlášení místního referenda zastupitelstvem a možnost uspořádání konzultativního referenda

Rada města pod kontrolou :

• Rada by měla reprezentovat i opozici nebo zajistit poměrné zastoupení všech
  • Podklady pro jednání rady musí být dostupné všem zastupitelům

Strategický plán města skutečně strategicky :

• Požadujeme doplnění SPM o oblast komunálního bydlení adaptaci města na změnu klimatu
  • Nepodporujeme financování letiště z městského rozpočtu ani demolici stávající Sportovní haly

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.