Správa města pružněji a blíže lidem

Svatomír Mlčoch | |

Občané Českých Budějovic mají malou možnost ovlivnit rozhodování ve městě; značnou část rozhodnutí stotisícového města může učinit pouhých 6 osob (představujících většinu rady města). Chceme zásadně zvýšit možnost účasti občanů na rozhodování městských orgánů a posílit občanskou společnost. Jsme pro široký model participativní demokracie s využitím místního referenda.

Samospráva ponovu :

• Zřídíme 3 – 6 samosprávných městských čtvrtí chránící zájmy občanů v bydlišti
  • Nové městské čtvrti budou bez tajemníka i úředníků a bez radnic
  • Umožníme vznik osadních výborů jako přechod či doplněk městských čtvrtí
  • Nabídneme sousedním obcím připojení k městu v postavení městské čtvrti

Pro zastupitelstvo akčnější :

• Zvýšíme frekvenci jednání zastupitelstva – jednou za tři týdny
  • Rozšíříme pravomoci zastupitelstva na úkor rady města
  • Navrhneme pravidla pro vyhlášení místního referenda zastupitelstvem a možnost uspořádání konzultativního referenda

Rada města pod kontrolou :

• Rada by měla reprezentovat i opozici nebo zajistit poměrné zastoupení všech
  • Podklady pro jednání rady musí být dostupné všem zastupitelům

Strategický plán města skutečně strategicky :

• Požadujeme doplnění SPM o oblast komunálního bydlení adaptaci města na změnu klimatu
  • Nepodporujeme financování letiště z městského rozpočtu ani demolici stávající Sportovní haly

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.