Nemůžeme dále pracovat s partnery, kteří naše dohody nedodržují. Máme na mysli například systémové změny týkající se péče o zeleň a přípravy na klimatickou změnu. Ačkoliv byly předem projednány, dostaly od ODS stopku, což zpochybnilo naši pozici ve vedení města. Totéž platí i pro odmítnutí návrhu na víceleté granty pro podporu kultury v Českých Budějovicích, kde nedošlo ani k potřebné diskusi.

„I když jsem během dvouleté spolupráce podporoval zásadní koaliční projekty, již pokračovat nemohu. Vnímám vážný rozkol v oblasti územního plánování, konkrétně v otázce jednání o směnách pozemků mezi Statutárním městem České Budějovice a místními developery. Současné vedení města dává přednost neformálním dohodám, které nejsou podloženy žádnou metodikou či předem stanovenými pravidly. To je nepřijatelné, protože hrozí, že město může snadno podcenit požadované ústupky a finanční kompenzace od developerů,“ vysvětluje zastupitel Martin Novotný.

Město při jednání s developery projevilo podle nás slabou a lehkomyslnou vyjednávací pozici. Byli jsme sice informováni, že tato výstavba pomůže lepší péči v jiných částech rezervace, ale to je dosud v rovině neurčitých ústních slibů. Je škoda, že bytová výstavba, která je pro město důležitá a kterou jinak jasně podporujeme, se tentokrát směřuje do takto cenného území.

„Změna územního plánu umožní developerovi zhodnotit jeho pozemek, ale koalice nevyužila této situace k tomu, aby pro město získala odpovídající protihodnotu. Jak bylo řečeno, náš problém s výstavbou v Evropsky významné lokalitě je jen špičkou ledovce, proto odcházíme,“ dodává zastupitelka Pavla Heyduková.

Citace z programu Pirátů pro komunální volby 2022:

Evropsky významná lokalita a rezervace Vrbenské rybníky

Nastavíme správný směr hospodaření v celé oblasti Vrbenských rybníků, který zajistí ochranu celé cenné přírodní lokality s evropským přesahem. Podpoříme i zpříjemnění pobytu návštěvníkům a jejich informovanost (návštěvnická infrastruktura).

(...)

Jednání s developery o udržitelnosti budoucí výstavby a plánů v dané oblasti.

Chceme navázat jednání s developery a dát jasné podmínky o udržitelnosti budoucí výstavby tak, aby byla šetrná k životnímu prostředí a měla architektonickou hodnotu. Zároveň chceme mít přehled o budoucí výstavbě v oblasti a plánech developera, aby město mohlo zajistit obyvatelům kvalitní podmínky pro život. Nastavíme transparentní podmínky, které určí, jakou měrou se soukromí investoři budou finančně podílet na budování nové infrastruktury, občanské vybavenosti, veřejných prostor či městských bytů.

Z materiálů zastupitelstva. Plánovaná výstavba se nachází uvnitř evropsky významné lokality (hnědá linka), zasahuje do ptačí oblasti (zelená linka s trojúhelníky) a nachází se na samotné hranici přírodní rezervace (červené terčíky).

vykres 1

img2

Výkres z územní studie:

img3