Zuzana Kudláčková: Chceme Budějce představit Evropě!

Zuzana Kudláčková: Chceme Budějce představit Evropě!

Na čtvrtém místě naší kandidátky do letošních krajských voleb je Zuzana Kudláčková. Znát ji můžete z Českých Budějovic, kde se po minulých komunálních volbách stala náměstkyní primátorky. Na starosti má životní prostředí, územní skupiny a především kulturu. A právě s ní se teď pojí velký projekt, který už nyní začíná měnit prostředí v krajském městě a jeho vrcholem bude rok 2028 – Evropské hlavní město kultury (EHMK).

Zuzko, co pro tebe znamená, že České Budějovice získaly titul Evropské hlavní město kultury 2028?

Pro mě to znamená, že se ta práce vložená do celé kandidatury Českých Budějovic opravdu vyplatila. Celý koncept přihlášky se postupem času vyvíjel a jsem ráda, že jsme dokázali uspět. Pro mě je kultura důležitou věcí, která by měla být a je součástí života každého z nás. Nejde jen o divadelní představení nebo koncerty. Kultura je i o spojování lidí, o jejich aktivitě nebo třeba o tom, jak se chovají ke svému okolí.

Jaké to bylo dostat se do projektu, který začal ještě před volbami?
Kandidatuře Českých Budějovic jsem fandila už v době, kdy jsem v zastupitelstvu města seděla v opozici. A přiznám se, že po volbách a po nástupu do funkce náměstkyně to byl velký náraz. Ale dokázala jsem se v tom snad dobře zorientovat a začít pracovat tak, aby se ta myšlenka, že by se České Budějovice mohly stát hlavním městem kultury, začala naplňovat. EHMK se váže ke kultuře, takže to svádí k velkým vizím a snům – přitom je ale stejně důležité zůstat nohama na zemi a využívat odborných znalostí nejen mých, ale i týmu, který se okolo toho pohybuje.

Mluvíš o snech a vizích. Máš nějaký, který by se podle tebe měl v Českých Budějovicích zrealizovat?
Mám sen, který se snad stane skutečností. Přeji si, aby se díky EHMK podařilo nejen zkvalitnit a zpřístupnit kulturu v Českých Budějovicích, ale aby se také zlepšily i jiné stránky života ve městě. Součástí kultury je i komunitní život lidí – dobře to už nyní funguje třeba v Havlíčkově kolonii nebo v Novém Vrátě. Opačným příkladem jsou sídliště, která jsou velmi anonymní. Nechci, aby to byla jen místa, kam se lidé chodí vyspat. Bylo by skvělé, kdyby se nám i tam podařilo lidi více zapojit a vyzvat ke spolupráci. Už nyní se o to snažíme. Dobře funguje například Výměník. Ale nemusí to být pevná, trvalá místa. Na sídlištích je možné dělat i různé krátkodobé akce. Jde o to pobídnout lidi k tomu, aby se zastavili a rozhlédli po svém okolí. A aby třeba poznali své sousedy.

Na co je potřeba dohlédnout, aby se na konci roku 2028 mohlo říci, že to byl pro Budějovice skvělý rok?

Hlavně nechceme skončit 31. prosincem 2028. Naším hlavním tématem pro EHMK je Permakultura. Tedy něco, co přetrvá. Chceme, aby se díky tomuto vítězství v Českých Budějovicích nastartovaly projekty, které budou fungovat dlouhodobě. A nebude to jen o výstavbě a opravách budov – chceme, aby během toho klíčového roku vznikly i akce, které se budou opakovat pravidelně. Naším cílem je do celého dění zapojit všechny Budějčáky bez rozdílu. Což znamená spolupráci nejen s místními spolky, ale i se studenty nebo třeba hokejovými fanoušky. Prostě Evropě představíme Budějce se vším, co k nim patří.

Sdílení je aktem lásky

Tento článek byl sdílen z jiného webu. Originál si můžete přečíst zde.