Víte, že máme manuál Kultivované Budějovice? 

Díky němu by se České Budějovice mohly stát přívětivějším a atraktivnějším městem pro obyvatele i turisty! Dokument totiž doporučuje,  jak regulovat reklamní a vizuální smog v centru.
„Manuál vznikl už v minulém volebním období díky iniciativě tehdejšího pirátského člena komise pro architekturu Filipa Landy, za což mu děkujeme,” popisuje Erik Ferchenbauer. „Jediný a zásadní problém je, že dosud nebyl zaveden do praxe. I kvůli tomu jsme na červnové komisi cestovního ruchu doporučili, aby rada města tento manuál implementovala. Zatím se totiž tímto dokumentem mají řídit pouze subjekty, které působí v městských prostorách.“

A v čem Kultivované Budějovice pomohou? Manuál by měl být zaveden na celém širším území centra města, které kopíruje památkovou zónu, Pražské předměstí a částečně Vídeňské předměstí. 

Zavedení manuálu by měla doprovázet i podpora a komunikace s těmi, kterých se manuál týká. A nesmí chybět ani lepší prezentace celého dokumentu, včetně nastavení jednotných právních podmínek pro všechny zúčastněné. 

„Věřím, že implementace manuálu nastartuje vizuální zlepšení veřejného prostranství v centru města. Je to důležité i kvůli tomu, že České Budějovice budou v roce 2028 Evropským hlavním městem kultury,“ říká Erik.

Dobrou zprávou je, že usnesení komise bylo schváleno jednohlasně všemi přítomnými členy. „Jsem rád, že všem zástupcům koalice i opozice není lhostejný vizuální stav města. Tímto však naše práce na implementaci manuálu Kultivované Budějovice rozhodně zdaleka nekončí,“ dodává.