Město plánuje další kulturní stavby, KD Slavie je potřeba opravit, je otázka jak, bude záležet na výsledku výběrového řízení

16. ledna 2023
Město plánuje další kulturní stavby, KD Slavie je potřeba opravit, je otázka jak, bude záležet na výsledku výběrového řízení

Zuzana Kudláčková, náměstkyně primátorky Českých Budějovic, která má na starosti mimo jiné kulturu ve městě, radní Svatomír Mlčoch a zastupitel Martin Novotný, vidí budoucnost kulturních staveb v optimálním rozložení investic do jednotlivých částí města a do různých kulturních staveb s ohledem na městský rozpočet.

V souvislosti s KD Slavie se rozběhla veřejná debata o tom, jestli město tak nákladný projekt vůbec potřebuje a jak jej bude následně využívat. V současné době probíhá výběrové řízení, které ani není možné zastavit, vítěz by se ale musel vejít do soutěží nastavených parametrů.

„V našem programu a závazku našim voličům máme podporu nezávislé kultury a podporu kultury obecně ve všech částech města. Pro nás to znamená, že náš zastupitelský klub podpoří stávající i nová kulturní centra takovým způsobem, aby mezi ně byly peníze optimálně rozloženy. Každopádně funkční spolkový dům potřebujeme,“ uvádí náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzana Kudláčková.

V současné době to z pohledu kultury vypadá, že KD Slavie není jediným plánovaným projektem z oblasti kultury a je otázka, jestli zrovna tento dům je v současné době prioritou.

„V centru Českých Budějovic, v okolí KD Slavie, máme další kulturní instituce. Nechtěl bych podporovat obsahově duplicitní projekty nebo budovy, což právě v centru hrozí, a to jak v oblasti kulturních domů, tak objektů pro výtvarné umění. Nová budova Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí a Dům umění na náměstí Přemysla Otakara II., a kromě toho Wortnerův dům, jsou toho příkladem,“ uvádí radní Svatomír Mlčoch.

„Jako zastupitel jsem obecně pro kontinuitu projektů města a rád bych, aby i ty započaté v minulosti byly současným vedením města dokončovány do zdárného konce. Současný vítězný projekt na rekonstrukci KD Slavie považuji za nejkvalitnější, který Budějovice dosud zvládly připravit a který mají k dispozici. Uvědomuji si ale, že město se musí rozvíjet jako celek a proto jsem ochotný o budoucnosti projektu a jeho ceně ještě jednat. Za osud KD Slavie cítím odpovědnost, rekonstrukce je nutná,“ dodává zastupitel Martin Novotný

O práci v českobudějovickém zastupitelstvu, ve výborech a komisích, budeme dále informovat. Sledovat nás můžete na stránce Facebooku Piráti České Budějovice, na Instagramu a dále náměstkyni primátorky Zuzanu Kudláčkovou na Twitteru, Instagramu a stránce na Facebooku.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články