České Budějovice míří do druhého kola klání o Evropské hlavní město kultury, přihlášku dnes schválilo zastupitelstvo

29. května 2023
České Budějovice míří do druhého kola klání o Evropské hlavní město kultury, přihlášku dnes schválilo zastupitelstvo

„Dva roky příprav a intenzivní práce jsou u konce a já mám radost, že v soutěži pokračujeme. Úspěch je prestižní záležitostí, vítěznému městu přinese velkou pozornost a rozvoj nejen v oblasti kultury, bude to velkým přínosem pro všechny obyvatele,“ popisuje náměstkyně primátorky Českých Budějovic Zuzana Kudláčková (Piráti). „V pondělí zastupitelstvo schválilo podání přihlášky do druhého kola. A jak nakonec v soutěži naše město dopadne, se dozvíme už 30. června. Věřím, že titul bude náš,“ doufá Kudláčková.

Přihlášku do druhého kola soutěže podá město skrze nově založený zapsaný ústav, který vzešel ze zapsaného spolku Budějovice 2028. Základem kandidatury je Permakultura – tedy stabilní, udržitelné prostředí, které systémově generuje široce dostupnou kulturu pro všechny skupiny obyvatel. Benefitem této soutěže je také velký důraz na sjednocení komunity. „Rozbíhají se zde různé zajímavé komunitní projekty. Například se před nedávnem konalo setkání na sídlišti Máj za účasti Nadace Via,“ vysvětluje Zuzana Kudláčková. „Bylo to velmi podnětné, dorazili tam zajímaví hosté, kteří mají s prací s komunitou, například na sídlištích, bohaté zkušenosti,“ zmiňuje.

„Abychom načerpali inspiraci, navštívili jsme na jaře Košice, které titul držely v roce 2013, a Trenčín, který získal titul pro rok 2026. V květnu k nám také zavítali zástupci francouzského města Bourges, které o titul EHMK pro rok 2028 souběžně usiluje ve Francii,“ popisuje ještě Kudláčková. „Předávání zkušeností a příkladů dobré praxe napříč městy a státy je dalším významným přínosem a i na něj je v rámci naší kandidatury kladen důraz,“ dodává.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články