Piráti mají návrh skutečné pomoci budějovickým podnikatelům

Bc. Jan Hošek | | pirátipomocpodnikatelůmkoronaviruscovid-19

Vládní opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadají na českou ekonomiku, přičemž jednou z nejohroženějších skupin jsou drobní podnikatelé. Drtivá většina krajských měst napříč republikou s nějakou formou podpory pro ně přišla, České Budějovice se k tomu zatím neodhodlaly. To chceme naším návrhem skutečné pomoci změnit.

Při průzkumu jednotlivých krajských měst se ukázalo, že nejlépe jsou na tom v Ostravě, kde podobná opatření úspěšně zavedli už před několika týdny. Podle modelu, který vytvořil náš odborný tým, by podobný balík stál město České Budějovice zhruba 60 milionů korun. To je méně než 2,33 % předkrizového rozpočtu města.

MUDr. Lukáš Mareš, předseda zastupitelského klubu Pirátů, k tomu říká: „Drobní podnikatelé, jsou tou pověstnou solí našeho města. Dlouhodobě formují jeho podobu a ovlivňují život nás všech. Platí zde daně a teď je příležitost, aby jim město něco z nich vrátilo. To, po čem všichni volají, je dostat mezi ně likviditu. S tím souhlasíme, a proto přicházíme s naším balíkem mimořádných opatření – skutečnou pomocí budějovickým podnikatelům. Po rychlém ekonomickém propadu se očekává rychlý růst a bylo by chybou nechat je v současné situaci padnout až na dno. Město je na tom ekonomicky dlouhodobě velmi dobře, navíc má dostatek volných prostředků v rezervních fondech, které byly připravené na dnes už definitivně zastavenou výstavbu nové sportovní haly. Pojďme tyto peníze vzít a využít tam, kde přinesou efekt pro všechny, kdo v našem městě skutečně budují něco smysluplného a nestaví jen vzdušné zámky. S naším návrhem půjdeme za všemi stranami napříč zastupitelstvem. Jsme případně připraveni podpořit i pomoc ambicióznější, záleží na politické dohodě.

Návrh pomoci budějovickým podnikatelům

pirátipomocpodnikatelůmkoronaviruscovid-19

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.