Piráti mají návrh skutečné pomoci budějovickým podnikatelům

Bc. Jan Hošek | | pirátipomocpodnikatelůmkoronaviruscovid-19

Vládní opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadají na českou ekonomiku, přičemž jednou z nejohroženějších skupin jsou drobní podnikatelé. Drtivá většina krajských měst napříč republikou s nějakou formou podpory pro ně přišla, České Budějovice se k tomu zatím neodhodlaly. To chceme naším návrhem skutečné pomoci změnit.

Při průzkumu jednotlivých krajských měst se ukázalo, že nejlépe jsou na tom v Ostravě, kde podobná opatření úspěšně zavedli už před několika týdny. Podle modelu, který vytvořil náš odborný tým, by podobný balík stál město České Budějovice zhruba 60 milionů korun. To je méně než 2,33 % předkrizového rozpočtu města.

MUDr. Lukáš Mareš, předseda zastupitelského klubu Pirátů, k tomu říká: „Drobní podnikatelé, jsou tou pověstnou solí našeho města. Dlouhodobě formují jeho podobu a ovlivňují život nás všech. Platí zde daně a teď je příležitost, aby jim město něco z nich vrátilo. To, po čem všichni volají, je dostat mezi ně likviditu. S tím souhlasíme, a proto přicházíme s naším balíkem mimořádných opatření – skutečnou pomocí budějovickým podnikatelům. Po rychlém ekonomickém propadu se očekává rychlý růst a bylo by chybou nechat je v současné situaci padnout až na dno. Město je na tom ekonomicky dlouhodobě velmi dobře, navíc má dostatek volných prostředků v rezervních fondech, které byly připravené na dnes už definitivně zastavenou výstavbu nové sportovní haly. Pojďme tyto peníze vzít a využít tam, kde přinesou efekt pro všechny, kdo v našem městě skutečně budují něco smysluplného a nestaví jen vzdušné zámky. S naším návrhem půjdeme za všemi stranami napříč zastupitelstvem. Jsme případně připraveni podpořit i pomoc ambicióznější, záleží na politické dohodě.

Návrh pomoci budějovickým podnikatelům

pirátipomocpodnikatelůmkoronaviruscovid-19

Budějovičtí Piráti získali dostatek podpisů ke svolání mimořádného zasedání

Pondělní zasedání zastupitelstva města. Rada dělá, jako by se nám nouzový stav, krizová opatření a jejich dopady do rozpočtu vyhly obloukem. O tom, čím jsme prošli a co leží před námi nemají připravenou žádnou zprávu. Sehnali jsme proto podpisy dostatečného počtu zastupitelů, kterým to nestačí, a vyzvali primátora ke svolání mimořádného zasedání. Chceme, aby nám objasnil, jak radnice během dvou klíčových měsíců město řídila. A třeba se konečně dostane i na námi navrhovanou skutečnou podporu drobných podnikatelů, kteří ji nutně potřebují.

Návod, jak podat připomínku k Zadání územního plánu

Občané Českých Budějovic mají nyní jedinečnou příležitost zasáhnout do územního plánu, který ovlivní podobu města na dalších 20 let. Možnost změnit využití jednotlivých pozemků je nyní dostupná zdarma, další taková bude pravděpodobně až v roce 2040 a mezi tím budou veškeré změny velmi nákladné.