Zuzana Kudláčková: získání městského bytu musí být jednoduché a přehledné, lidé musí vědět na koho se obrátit

Lukáš Hypša | | bydleníKudláčková

Rada města připravuje nová pravidla pro přidělování městských bytů. Piráti, jakožto konstruktivní opozice, nechtějí zaspat a už teď přichází s vlastními návrhy, jak lidem v nouzi zajistit rychlé a přehledné vyřízení žádosti o nový byt.

“Lidé často ani neví na koho se obrátit a o nový byt jdou žádat každý někam jinam - někdo na Správu domů, jiný na sociální odbor, někteří jdou dokonce za náměstkem. Vede to jenom ke zmatečnému obíhání úřadů. Řešením je posílit centrální pobočku, tzv. „kontaktní místo pro bydlení” (dále jen KMB), kam by se směřovali všichni žadatelé o městský byt,” říká k tomu Zuzana Kudláčková, pirátská zastupitelka, která se dlouhodobě soustředí na sociální oblast. K tomu také navrhuje spustit informační kampaň, která by zvýšila povědomí o existenci KMB. Na pobočce se pak člověk může zeptat na důležité informace k dostupnému bydlení a hladce vyřídit žádost o městský byt.

Zuzka chce také zajistit individuálnější přístup žadatelům s těžší životní situací. “Někteří lidé mají i po získání bydlení problém si ho udržet kvůli špatnému sociálnímu stavu. O byt si pak žádají opakovaně a jejich životní situace se jen zhoršuje. Tehdy je na místě individuálnější přístup, ve složitějších případech i asistence sociálního pracovníka,” vysvětluje.

Lepší přehled o žadatelích by město mělo mít díky databázi, kam by se každý uchazeč na KMB zapsal. Díky tomu by stačila vyplnit žádost jen jednou, a ne žádat o každý byt zvlášť, jak je to nastavené v aktuálním návrhu. Rada zatím bohužel s takovou databází do budoucna nepočítá, prý pro zjednodušení administrativy na straně města.

Klíčové je také rozšiřování bytového fondu města. Ten nyní disponuje 1 800 byty, což podle Zuzky na 100 000 obyvatel nemůže stačit. Podle ní by město mělo nové prostory získávat nejen výstavbou - která bohužel vzhledem k zdlouhavému stavebnímu řízení trvá i několik let - ale především vykupováním bytů. “Vykupovat by se měly především prostory v centru a širším centru města, tím město zároveň ovlivní složení obyvatel a zvětší kontrolu nad vzhledem nejen historické části. Nechceme totiž dopadnout jako v Krumlově, chceme centrum, kde bydlí lidé a které žije,” doplňuje Zuzka.

bydleníKudláčková

Krajské volby 2020

Zpráva z květnových komisí města

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v květnu k projednávání svých programů. Většina komisí se z důvodu koronavirových opatření nesešla a plánuje běžný provoz až v průběhu června. Přesto vám přinášíme alespoň krátké zpravodajství z komise sportovní, pro životní prostředí a cestovní ruch.

Pálit místo uhlí odpadky? Asi ano, ale...

Odpady. Velké téma současnosti a ještě větší do budoucna. Dnes to vypadá tak, že malou část umíme recyklovat nebo znovu využít a většina končí na skládkách. Nevím, jestli jste někdo skládku někdy navštívil, nebo v její blízkosti dokonce musel žít. To není hezké místo. Skládkování patří do minulosti. Navíc se blíží datum, po kterém už skládkování ani nebude možné.

Radní měří všem tajným metrem

Na únorovém zasedání zastupitelstva jsme se ptali na zdůvodnění, proč rada (či jednotliví radní) odpustila parkovné organizátorů akcí pořádaných na náměstí s jednou výjimkou. Letos se překvapivě rozhodli neodpustit parkovné pořadateli adventních trhů.