Jihočeští Piráti představují lídra do krajských voleb

Lukáš Hypša | |

Ostrava, 11. ledna 2020 - Jihočeští Piráti dnes na zasedání celostátního fóra v Ostravě představí svého kandidáta na hejtmana. Lídrem do letošních krajských voleb si zvolili předsedu zastupitelského klubu v Českých Budějovicích a garanta programového bodu Zdravotnictví Lukáše Mareše. Představení všech krajských lídrů bude vysíláno online od 15:00.

Ve finálních volbách s Jiřím Roubíčkem získal Lukáš Mareš 71,43% hlasů. „Do kampaně chci vnést především její profesionalizaci. Zároveň ale nesmíme rezignovat na základní pirátské principy a jistou míru odvahy a vizionářství,“ dodává Mareš ke svému zvolení.

Lukáš Mareš je pracujícím lékařem na radiologickém oddělení českobudějovické nemocnice. Na vlastní kůži tak zažívá stále se zhoršující stav zdravotnictví. Právě to ho před 2 lety vedlo ke vstupu do Pirátské strany, v příštím volebním období to bude jeho priorita. „Situace na okresech je kritická. Máme tu řídnoucí síť praktických lékařů, personální situace zejména okresních nemocnic se stále zhoršuje. Prozíraví radní by situaci začali řešit před pěti lety. Vnitřní dluh nemocnic na personálu je dnes obrovský a pštrosí politika ho nevyřeší.

Zdravotnictví ale není jediný neduh, který Mareš na kraji vnímá. Jihočeská ekonomika nedrží tempo se zbytkem republiky a dlouhodobě stagnuje. „HDP nám roste, ale pomaleji než jinde. Otázkou tedy je, jak do kraje nalákat investory s vysokou přidanou hodnotou. Trochu si myslím, že by v tomhle směru mohla být rada kraje aktivnější,“ komentuje Mareš.

Lukáš Mareš není lídrem poprvé, Piráty vedl už na podzim 2018 do komunálních voleb v Českých Budějovicích. S výsledkem 12,19% se stali po Praze nejúspěšnější pirátskou kandidátkou krajského města. „Předchozí zkušenosti mě především utvrdily v tom, že když člověk ví, proč to dělá a má dobrý úmysl, dopadne to dobře. A také, že pokud se člověk rozhodne jít zkratkou, tak se mu to dříve nebo později vymstí.

V následujících týdnech si krajské sdružení zvolí také 9 kandidátů do čela a 50 kandidátů do zbytku volební listiny. Vyloučena není ani účast osobností mimo Pirátskou stranu, primární volby jsou otevřené všem uchazečům.

Krajské sdružení Pirátské strany Jihočeský kraj | Tisková zpráva České pirátské strany

Krajské volby 2020

Zpráva z květnových komisí města

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v květnu k projednávání svých programů. Většina komisí se z důvodu koronavirových opatření nesešla a plánuje běžný provoz až v průběhu června. Přesto vám přinášíme alespoň krátké zpravodajství z komise sportovní, pro životní prostředí a cestovní ruch.

Pálit místo uhlí odpadky? Asi ano, ale...

Odpady. Velké téma současnosti a ještě větší do budoucna. Dnes to vypadá tak, že malou část umíme recyklovat nebo znovu využít a většina končí na skládkách. Nevím, jestli jste někdo skládku někdy navštívil, nebo v její blízkosti dokonce musel žít. To není hezké místo. Skládkování patří do minulosti. Navíc se blíží datum, po kterém už skládkování ani nebude možné.

Radní měří všem tajným metrem

Na únorovém zasedání zastupitelstva jsme se ptali na zdůvodnění, proč rada (či jednotliví radní) odpustila parkovné organizátorů akcí pořádaných na náměstí s jednou výjimkou. Letos se překvapivě rozhodli neodpustit parkovné pořadateli adventních trhů.