Město se všemožně snaží utajit informace z rady

MUDr. Lukáš Mareš | |

Rada města České Budějovice dělá na svých zasedáních zvukový záznam. O ten si požádal pirátský zastupitel Lukáš Mareš v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Tajemník úřadu mu je odmítá dát i přesto, že pravomocné rozhodnutí krajského úřadu nám dává za pravdu.

A co se stane teď? Rada města radši upustí od zvyku a přestane záznam dělat úplně. Máme informaci, že se na pondělním zasedání rady chystá změna jednacího řádu, která vypouští část o zvukovém záznamu. Tím jistě ztíží psaní zápisu a otevře prostor ke sporům o to, kdo co jak řekl.

Piráti dlouhodobě bojují za právo na informace a transparentnost rozhodování ve veřejné správě. Rada města se opakovaně snažila v minulosti dělat některé kontroverzní kroky v utajení. Toto je známka, že se toho dočkáme i v budoucnu.

Kdy se typicky rada bojí, nebo se za svá rozhodnutí stydí? Když přijme usnesení, avšak “všichni se zdrželi”. Jak je taková absurdita možná? Stačí aby se v anonymním hlasování u daného bodu někdo zdržel. To umožňuje všem radním, aby rozhodovali nezodpovědně a ze své odpovědnosti se mohli lépe vylhat: “To já jsem se zdržel!”. Račte nahlédnout do zápisů z jednání rady města. Najdete je zde.

Máme jména ulic, ve kterých má být omezena otevírací doba podniků!

Rada tají místa, kde má vyhláška platit (viz materiály k bodu 6). Informace tak má k dispozici pouze vybraná hrstka zastupitelů. Ale proč? Čeho se zas radní bojí? Možná se bojí lobbingu. Lobbování ve smyslu přesvědčování zastupitelů k politice patří. Má probíhat transparentně. Jenže vedení města na to nemá sílu. Nemá odvahu o lobbingu mluvit otevřeně. Koalice nedokáže lobbing evidovat, což Piráti dělají. Tutlání rozhodujících informací je naprostá slabota.

Co se projednávalo na listopadovém zastupitelstvu?

V pondělí 4. listopadu proběhlo již osmé zasedání zastupitelstva České Budějovice. Na programu byl například návrh pro pořízení změny územního plánu nebo mimořádná dotace na zřízení multifunkčního hřiště. Z iniciativy IT výboru jste také nově mohli sledovat stream zasedání na Youtube. Jeho záznam najdete na kanálu našeho zastupitele Josefa Špaka.

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.