Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Jan Hošek | |

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.

Každopádně 16 obcí, které má tato trasa protnout, se dohodly, že s výstavbou cyklostezky souhlasí a vidí její velký přínos do budoucna. Cyklostezka má přivést na jih nové turisty a přilákat návštěvníky Lipna, Českého Krumlova a Hluboké i do dalších méně navštěvovaných míst našeho kraje.

Na výstavbě se bude podílet i Jihočeský kraj, především v koordinační a projekční přípravě projektu a měl by také celou akci zaštítit. Náklady na výstavbu jsou odhadovány na 600 milionů korun. Velkou část nákladů (až 85%) by mohla pokrýt dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Budějčáky jistě potěší plánovaná jižní část cyklotrasy, která pomůže a zatraktivní vyjížďky na kolech i jinam než na oblíbené, ale přeplněné trase na Hlubokou.

Držíme kurz.

Plánovaná trasa cyklostezky

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…