V neděli 15. září proběhlo v Čepici zasedání místního fóra Pirátů

Jan Hošek | |

Protože jsou zasedání veřejná, uvítali jsme v našem Českobudějovickém Pirátském Centru několik hostů, mezi kterými byli i dva zájemci o členství. Za hosty jsme vždy rádi, často přinesou novou myšlenku nebo názor na věc a poradí nám, jaké problémy občany trápí.

Zasedání MS jsou každý měsíc, to nejbližší je naplánováno na 13.10. Budeme rádi, když vás tam uvidíme.

Na začátku jsme probírali témata hostů.

Pan Miroslav Máče nás upozornil na problematickou dopravu na kruhovém objezdu směrem na Český Krumlov. Podle L. Mareše je možným řešením bypass nebo prodloužení ulice Milady Horákové, situace také souvisí se stavbou D3. Protože jde o záležitost na poli kraje, budou také rozhodovat krajské volby, které se uskuteční na podzim příštího roku.

Slečna Anna Maršíková ze strany Zelení přišla navrhnout Pirátům spolupráci. Nějaká spolupráce mezi těmito stranami již dříve probíhala, například při obecních volbách, další spolupráci ale Piráti jistě nebrání.

Řešili jsme také připravované vydání nového čísla Pirátských listů, které by se do rukou čtenářů měly dostat už v říjnu.

Z nadcházejících událostí jsme zmiňovali páteční akci Fridays For Future, na které vystoupí pirátský zastupitel Jan Hošek. Následující den, v sobotu 21.9, bude zase akce “Ukliďme Česko s jihočeskými Piráty”. Jak už název napovídá, smyslem akce je úklid veřejných prostranství, které občas připomínají spíše smetiště.

Mluvili jsme také o připravované cyklostezce podél Vltavy. Podle nás je to dobrý nápad, chceme ale klást důraz na technické provedení stezky, aby narušení krajiny bylo co nejmenší. Na téma vydáme samostatný článek, tak nás nezapomeňte sledovat.

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.