Stanovisko budějovických Pirátů k letišti.

18. června 2019
Stanovisko budějovických Pirátů k letišti.

Tisková zpráva zastupitelského klubu Pirátské strany České Budějovice.

Ve čtvrtek 13. 6. 2019 proběhlo společné jednání radních Jihočeského kraje a města České Budějovice, kterého se zúčastnili i dva členové zastupitelského klubu Pirátů - Lukáš Mareš a Jan Hošek. Účelem jednání byl pokus o nastavení komunikace mezi dvěma akcionáři společnosti Jihočeské letiště a.s.

Lukáš Mareš, předseda zastupitelského klubu Pirátů, komentuje situaci následovně: “Tušil jsem, že projekt jihočeského letiště není v bůhvíjak skvělém stavu, ale skutečnost je ještě mnohem děsivější. Město za více než 10 let investovalo do tohoto projektu víc jak čtvrt miliardy, kraj pak víc než miliardu. A výsledek? Neexistující business plán, neexistující koncepce provozu, neexistující strategický partner, neobsazený post ředitele bez představy, jak to vůbec procesně vyřešit, neexistující systém komunikace mezi dvěma klíčovými subjekty - městem a krajem. A na krku navíc certifikace letiště na mezinárodní provoz, kterou v ČR nikdo 30 let nedělal. A dozorčí rada? Rok se nesešla! Takto amatérský přístup si dokážu vysvětlit pouze tím, že všichni důležití hráči tak nějak podvědomě celou dobu tušili, že projekt je od začátku nesmyslný a vznikl pouze jako politický pomník ČSSD a sen několika stíhacích pilotů minulého režimu. Letiště nadále považujeme za černou díru na peníze a město by ho mělo okamžitě přestat financovat. Zároveň pak požadujeme otevření jednání s krajem o vyrovnání naší investice, například vyplacením či převedením části pozemků. Budoucnost dopravy na jihu Čech patří železnici a samozřejmě dálnici. Nikoli letišti a vodní cestě, jak si usmyslela místní podnikatelsko-politická lobby.