Piráti dotlačili koalici k odvolání náměstka zodpovědného za výstavbu nové haly v Českých Budějovicích

Zbyněk Konvička | |

Piráti dlouhodobě upozorňují na postup zodpovědných politiků města při přípravě projektu Multifunkčního centra Dlouhá louka. Relevantní připomínky z řad zastupitelského klubu Pirátů byly na posledním zastupitelstvu města České Budějovice vyslyšeny.

Díky důsledné opoziční práci uvolněného pirátského zastupitele Lukáše Mareše vznikl odborný posudek, který byl následně předán včas všem zastupitelům. Jde o klíčový dokument celé táhnoucí se kauzy budoucí výstavby multifunkčního zařízení.

Na základě tohoto posudku našli nakonec i koaliční zastupitelé odvahu a zakročili. Odvolali zodpovědného náměstka Františka Konečného (předsedu ANO České Budějovice), jež měl přípravu centra na starost, a u něhož se zjistilo, že zamlčoval důležité informace.

„Zastavení projektu Multifunkčního centra Dlouhá louka vnímáme jako velmi důležité a zásadní rozhodnutí, které městu ušetří bezmála 700 milionů korun. Celý projekt stál od počátku na vratkých nohách. Podařilo se nám však dotlačit odpovědné politiky k jeho ukončení doslova minutu před dvanáctou. Hala je zachráněna. Peníze všech ušetřeny,” shrnuje věcně Lukáš Mareš, předseda zastupitelského klubu Pirátů.

Piráti České Budějovice

Jihočeští Piráti představují lídra do krajských voleb

Ostrava, 11. ledna 2020 - Jihočeští Piráti dnes na zasedání celostátního fóra v Ostravě představí svého kandidáta na hejtmana. Lídrem do letošních krajských voleb si zvolili předsedu zastupitelského klubu v Českých Budějovicích a garanta programového bodu Zdravotnictví Lukáše Mareše. Představení všech krajských lídrů bude vysíláno online od 15:00.

Máme jména ulic, ve kterých má být omezena otevírací doba podniků!

Rada tají místa, kde má vyhláška platit (viz materiály k bodu 6). Informace tak má k dispozici pouze vybraná hrstka zastupitelů. Ale proč? Čeho se zas radní bojí? Možná se bojí lobbingu. Lobbování ve smyslu přesvědčování zastupitelů k politice patří. Má probíhat transparentně. Jenže vedení města na to nemá sílu. Nemá odvahu o lobbingu mluvit otevřeně. Koalice nedokáže lobbing evidovat, což Piráti dělají. Tutlání rozhodujících informací je naprostá slabota.

Město se všemožně snaží utajit informace z rady

Rada města České Budějovice dělá na svých zasedáních zvukový záznam. O ten si požádal pirátský zastupitel Lukáš Mareš v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Tajemník úřadu mu je odmítá dát i přesto, že pravomocné rozhodnutí krajského úřadu nám dává za pravdu.