Prohlášení Zastupitelského klubu Pirátů ke vzniku rady města České Budějovice na období 2018 – 2022

MUDr. Lukáš Mareš | |

Česká pirátská strana s podporou zelených a nestraníků získala v říjnových volbách do zastupitelstva v Českých Budějovicích šest mandátů. Stala se tak čtvrtou nejsilnější stranou ze čtrnácti kandidujících subjektů v komunálních volbách. V následných třech týdnech po volbách vedla jednání se všemi stranami, které získaly zastoupení v zastupitelstvu. V souladu s povolební strategií jim nabídla vytvoření poměrného zastoupení v radě i koaliční spolupráci na užším základě. Ani jedna z nabídek nebyla přijata.

Ke koalici ANO, OPB, STAN-ČiB a Společně pro ČB zaujmou Piráti postoj opozice s významným programovým průnikem. Ten spatřujeme například v oblasti naplňování některých záměrů Strategického plánu města, výstavby komunálních bytů, péče o veřejný prostor a zklidnění dopravy na centrálním náměstí. Vítáme snahu koalice podpořit rozvoj nových informačních technologií a také nových metod účasti občanů na veřejné správě. Za nedostatek v koaličním programu považujeme absenci závazku ke zřízení městských čtvrtí a uplatnění místního referenda.

Náš základní požadavek, aby v koaliční radě města neměly převahu subjekty minulé koalice, byl naplněn. Jsme tedy připraveni vznik takovéto rady tolerovat anebo podpořit formou volného hlasování členů našeho zastupitelského klubu. Očekáváme naopak, že rada umožní realizaci některých našich programových bodů. Jsme připraveni vést a obsahově spoluurčovat radou města navrhovaný výbor pro veřejnou správu a informační technologie. V zájmu transparence rozhodovacích procesů a kontroly rady budeme usilovat o přiznání statutu stálého hosta rady zástupci nebo zástupcům všech opozičních stran.

V Českých Budějovicích 30.10. 2018

MUDr. Lukáš Mareš

předseda zastupitelského klubu Pirátů

v Českých Budějovicích

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.