Příkladem v transparenci

MUDr. Lukáš Mareš | |

Politici i úředníci jsou vlastně zaměstnanci občanů, proto mi jejich snahy o zakrývání informací a vaření mlhy přijdou nedůstojné až trapné.

Za primátora Thomy bývaly České Budějovice na špičce v transparentnosti v rámci České republiky. Od té doby se mnoho věcí změnilo a už to zdaleka neplatí. Dnes je standard již mnohem vyšší. Občané si platí politiky, úředníky i celý státní aparát ze svých daní, a proto mají absolutní právo na kontrolu, jak je s jejich penězi nakládáno. Město nesmí házet aktivním občanům klacky pod nohy, naopak si má vážit těch, kteří jsou konstruktivní a upozorňují na nedokonalosti systému, ve kterém společně žijeme. Problémy trvají dlouhodobě, a proto i jejich náprava bude trvat. Chceme nicméně určit směr, kterým se má město vydat.

Jedním z nejdůležitějších dokumentů města je jeho rozpočet. Od něj se všechno odvíjí. Prosazujeme, aby město zavedlo takovou podobu tzv. rozklikávacího rozpočtu, ve které se budou moci občané snadno orientovat a díky tomu přesvědčit, na jaké projekty a kolik peněz město vynakládá. Inspirací nám může být například rozklikávací rozpočet Nového Města na Moravě – viz http://rozpocet.nmnm.cz/cz/ – kde má každá položka svého vlastního referenta.

Jednání rady jsou dle zákona o obcích neveřejná, nicméně budeme usilovat o jejich co největší otevření - ať už formou přístupu opozičních zastupitelů (rada má právo si na jednání rady kohokoli přizvat), formou poměrného zastoupení všech stran v zastupitelstvu či prostřednictvím změny legislativy na centrální úrovni.

Veškerá výběrová řízení na obsazení řídících funkcí či za účelem nakládání s majetkem města musí probíhat transparentně a otevřeně, neboť jen tak lze vybrat ty nejlepší odborníky nebo získat ty nejlepší služby na trhu. A právě takový je pirátský přístup k jejich pořádání.

Kvůli přehlednosti a dynamice komunikace pak chceme vytvořit městské diskusní internetové fórum, na kterém zazní hlas občanů a budou se komentovat právě projednávané městské záležitosti. Systémem hodnocení pak bude možné poukázat na dobré či špatné rozhodnutí města přímo a viditelně. Fórum usnadní komunikaci na ose občan-úředník-politik.

S tím souvisí zveřejňování zápisů z jednání komisí a výborů, které sice probíhá, ale pozdě. Všechny záležitosti města budou přehledně na jednom místě, ať už na námi plánovaném diskuzním fóru nebo jiné on-line platformě, a bude ihned jasné, zda nějaký zápis či podkladové materiály chybí.

Budějovičtí Piráti získali dostatek podpisů ke svolání mimořádného zasedání

Pondělní zasedání zastupitelstva města. Rada dělá, jako by se nám nouzový stav, krizová opatření a jejich dopady do rozpočtu vyhly obloukem. O tom, čím jsme prošli a co leží před námi nemají připravenou žádnou zprávu. Sehnali jsme proto podpisy dostatečného počtu zastupitelů, kterým to nestačí, a vyzvali primátora ke svolání mimořádného zasedání. Chceme, aby nám objasnil, jak radnice během dvou klíčových měsíců město řídila. A třeba se konečně dostane i na námi navrhovanou skutečnou podporu drobných podnikatelů, kteří ji nutně potřebují.

Piráti mají návrh skutečné pomoci budějovickým podnikatelům

Vládní opatření proti šíření koronaviru tvrdě dopadají na českou ekonomiku, přičemž jednou z nejohroženějších skupin jsou drobní podnikatelé. Drtivá většina krajských měst napříč republikou s nějakou formou podpory pro ně přišla, České Budějovice se k tomu zatím neodhodlaly. To chceme naším návrhem skutečné pomoci změnit.