Příkladem v transparenci

MUDr. Lukáš Mareš | |

Politici i úředníci jsou vlastně zaměstnanci občanů, proto mi jejich snahy o zakrývání informací a vaření mlhy přijdou nedůstojné až trapné.

Za primátora Thomy bývaly České Budějovice na špičce v transparentnosti v rámci České republiky. Od té doby se mnoho věcí změnilo a už to zdaleka neplatí. Dnes je standard již mnohem vyšší. Občané si platí politiky, úředníky i celý státní aparát ze svých daní, a proto mají absolutní právo na kontrolu, jak je s jejich penězi nakládáno. Město nesmí házet aktivním občanům klacky pod nohy, naopak si má vážit těch, kteří jsou konstruktivní a upozorňují na nedokonalosti systému, ve kterém společně žijeme. Problémy trvají dlouhodobě, a proto i jejich náprava bude trvat. Chceme nicméně určit směr, kterým se má město vydat.

Jedním z nejdůležitějších dokumentů města je jeho rozpočet. Od něj se všechno odvíjí. Prosazujeme, aby město zavedlo takovou podobu tzv. rozklikávacího rozpočtu, ve které se budou moci občané snadno orientovat a díky tomu přesvědčit, na jaké projekty a kolik peněz město vynakládá. Inspirací nám může být například rozklikávací rozpočet Nového Města na Moravě – viz http://rozpocet.nmnm.cz/cz/ – kde má každá položka svého vlastního referenta.

Jednání rady jsou dle zákona o obcích neveřejná, nicméně budeme usilovat o jejich co největší otevření - ať už formou přístupu opozičních zastupitelů (rada má právo si na jednání rady kohokoli přizvat), formou poměrného zastoupení všech stran v zastupitelstvu či prostřednictvím změny legislativy na centrální úrovni.

Veškerá výběrová řízení na obsazení řídících funkcí či za účelem nakládání s majetkem města musí probíhat transparentně a otevřeně, neboť jen tak lze vybrat ty nejlepší odborníky nebo získat ty nejlepší služby na trhu. A právě takový je pirátský přístup k jejich pořádání.

Kvůli přehlednosti a dynamice komunikace pak chceme vytvořit městské diskusní internetové fórum, na kterém zazní hlas občanů a budou se komentovat právě projednávané městské záležitosti. Systémem hodnocení pak bude možné poukázat na dobré či špatné rozhodnutí města přímo a viditelně. Fórum usnadní komunikaci na ose občan-úředník-politik.

S tím souvisí zveřejňování zápisů z jednání komisí a výborů, které sice probíhá, ale pozdě. Všechny záležitosti města budou přehledně na jednom místě, ať už na námi plánovaném diskuzním fóru nebo jiné on-line platformě, a bude ihned jasné, zda nějaký zápis či podkladové materiály chybí.

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.