Příkladem v transparenci

MUDr. Lukáš Mareš | |

Politici i úředníci jsou vlastně zaměstnanci občanů, proto mi jejich snahy o zakrývání informací a vaření mlhy přijdou nedůstojné až trapné.

Za primátora Thomy bývaly České Budějovice na špičce v transparentnosti v rámci České republiky. Od té doby se mnoho věcí změnilo a už to zdaleka neplatí. Dnes je standard již mnohem vyšší. Občané si platí politiky, úředníky i celý státní aparát ze svých daní, a proto mají absolutní právo na kontrolu, jak je s jejich penězi nakládáno. Město nesmí házet aktivním občanům klacky pod nohy, naopak si má vážit těch, kteří jsou konstruktivní a upozorňují na nedokonalosti systému, ve kterém společně žijeme. Problémy trvají dlouhodobě, a proto i jejich náprava bude trvat. Chceme nicméně určit směr, kterým se má město vydat.

Jedním z nejdůležitějších dokumentů města je jeho rozpočet. Od něj se všechno odvíjí. Prosazujeme, aby město zavedlo takovou podobu tzv. rozklikávacího rozpočtu, ve které se budou moci občané snadno orientovat a díky tomu přesvědčit, na jaké projekty a kolik peněz město vynakládá. Inspirací nám může být například rozklikávací rozpočet Nového Města na Moravě – viz http://rozpocet.nmnm.cz/cz/ – kde má každá položka svého vlastního referenta.

Jednání rady jsou dle zákona o obcích neveřejná, nicméně budeme usilovat o jejich co největší otevření - ať už formou přístupu opozičních zastupitelů (rada má právo si na jednání rady kohokoli přizvat), formou poměrného zastoupení všech stran v zastupitelstvu či prostřednictvím změny legislativy na centrální úrovni.

Veškerá výběrová řízení na obsazení řídících funkcí či za účelem nakládání s majetkem města musí probíhat transparentně a otevřeně, neboť jen tak lze vybrat ty nejlepší odborníky nebo získat ty nejlepší služby na trhu. A právě takový je pirátský přístup k jejich pořádání.

Kvůli přehlednosti a dynamice komunikace pak chceme vytvořit městské diskusní internetové fórum, na kterém zazní hlas občanů a budou se komentovat právě projednávané městské záležitosti. Systémem hodnocení pak bude možné poukázat na dobré či špatné rozhodnutí města přímo a viditelně. Fórum usnadní komunikaci na ose občan-úředník-politik.

S tím souvisí zveřejňování zápisů z jednání komisí a výborů, které sice probíhá, ale pozdě. Všechny záležitosti města budou přehledně na jednom místě, ať už na námi plánovaném diskuzním fóru nebo jiné on-line platformě, a bude ihned jasné, zda nějaký zápis či podkladové materiály chybí.

Piráti otevírají jednání se starostkou Litvínovic o přemostění Vltavy

Českobudějovičtí Piráti navštívili starostku Litvínovic paní Alenu Novákovou ve věci informování se o stavu procesu pořízení nového mostu přes Vltavu. Paní starostka nám potvrdila, že obec Litvínovice je o obou variantách přemostění připravena s Českými Budějovicemi jednat. Dle jejího vyjádření jsou pro obec obě varianty – tedy most s návazností na ulici Papírenská (varianta A) nebo s návazností na L. B. Schneidera (varianta B) – přípustné, potřebují ovšem znát další informace.

VYVOLEJME REFERENDUM O SPORTOVNÍ HALE

Zřejmě poslední možností, jak říci bourání haly definitivní ne, je prostřednictvím místního referenda. Pokud se tedy bude referendum konat, pokud v něm bude hlasovat dostatečný počet lidí a pokud se tito lidé rozhodnou pro nebourání, musí politici výsledek referenda respektovat. V květnu se budou konat volby do Evropského parlamentu a nabízí se ideální příležitost, spojit místní referendum s nimi. Ještě není pozdě.