Příkladem v transparenci

MUDr. Lukáš Mareš | |

Politici i úředníci jsou vlastně zaměstnanci občanů, proto mi jejich snahy o zakrývání informací a vaření mlhy přijdou nedůstojné až trapné.

Za primátora Thomy bývaly České Budějovice na špičce v transparentnosti v rámci České republiky. Od té doby se mnoho věcí změnilo a už to zdaleka neplatí. Dnes je standard již mnohem vyšší. Občané si platí politiky, úředníky i celý státní aparát ze svých daní, a proto mají absolutní právo na kontrolu, jak je s jejich penězi nakládáno. Město nesmí házet aktivním občanům klacky pod nohy, naopak si má vážit těch, kteří jsou konstruktivní a upozorňují na nedokonalosti systému, ve kterém společně žijeme. Problémy trvají dlouhodobě, a proto i jejich náprava bude trvat. Chceme nicméně určit směr, kterým se má město vydat.

Jedním z nejdůležitějších dokumentů města je jeho rozpočet. Od něj se všechno odvíjí. Prosazujeme, aby město zavedlo takovou podobu tzv. rozklikávacího rozpočtu, ve které se budou moci občané snadno orientovat a díky tomu přesvědčit, na jaké projekty a kolik peněz město vynakládá. Inspirací nám může být například rozklikávací rozpočet Nového Města na Moravě – viz http://rozpocet.nmnm.cz/cz/ – kde má každá položka svého vlastního referenta.

Jednání rady jsou dle zákona o obcích neveřejná, nicméně budeme usilovat o jejich co největší otevření - ať už formou přístupu opozičních zastupitelů (rada má právo si na jednání rady kohokoli přizvat), formou poměrného zastoupení všech stran v zastupitelstvu či prostřednictvím změny legislativy na centrální úrovni.

Veškerá výběrová řízení na obsazení řídících funkcí či za účelem nakládání s majetkem města musí probíhat transparentně a otevřeně, neboť jen tak lze vybrat ty nejlepší odborníky nebo získat ty nejlepší služby na trhu. A právě takový je pirátský přístup k jejich pořádání.

Kvůli přehlednosti a dynamice komunikace pak chceme vytvořit městské diskusní internetové fórum, na kterém zazní hlas občanů a budou se komentovat právě projednávané městské záležitosti. Systémem hodnocení pak bude možné poukázat na dobré či špatné rozhodnutí města přímo a viditelně. Fórum usnadní komunikaci na ose občan-úředník-politik.

S tím souvisí zveřejňování zápisů z jednání komisí a výborů, které sice probíhá, ale pozdě. Všechny záležitosti města budou přehledně na jednom místě, ať už na námi plánovaném diskuzním fóru nebo jiné on-line platformě, a bude ihned jasné, zda nějaký zápis či podkladové materiály chybí.

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.