Odhalujeme temné Budějovice - Peníze nebo nemlčet

28. června 2018
Odhalujeme temné Budějovice - Peníze nebo nemlčet

Město České Budějovice není jen o hokeji, fotbalu a volejbalu. Zvlášť o volejbalu mluví celé město a to díky kauze zbourání Všesportovní haly na Dlouhé louce a postavení nové Multifunkční haly přesně na míru volejbalovému sportu.

Všesportovní hala nabízí zázemí gymnastice, atletice i jiným sportům. Ve všesportovní hale proběhla od roku 2015 rekonstrukce koridoru, rozvodů vody, výměna dveří, oprava kuchyně v restauraci haly a byly opraveny některé šatny. To vše v řádu cca 10 milionů korun. Také díky takovému zázemí pro zimní přípravu dosáhli jihočeští atleti nevídaných úspěchů, několik jich dokonce startovalo na Mistrovství Evropy.

Tím, že se zboří hala a postaví nová, drahá a bez atletického koridoru, ztratí děti a mládež místo pro zimní přípravy a tréninky. Město sice atletickým trenérům nabídlo nafukovací halu v Mladém, ale teplotní podmínky v zimě odpovídají spíše posezení nad čajem a pod dekou.

V květnu se konalo zastupitelstvo, rada města z programu stáhla bod „vyjmutí haly z majetku města a následné zbourání“ na poslední chvíli. O tomto bodu se tedy nerozhodovalo. Mluvili až občané, kteří na zastupitelstvu s tématem haly na Dlouhé louce vystupovali s upřímností a rozčilením. Třebaže je projekt firmy A8000 již hotov, skýtá mnoho chyb a nedořešení pro celou sportovní obec. Na zastupitelstvu také vystoupil trenér atletů, který shrnul situaci kolem celé věci v tom smyslu, že je třeba atlety všech věkových kategorií podporovat, ne jim brát místo, kde trénují a kam rádi chodí.

Po tomto projevu následoval tah města. Pan Holický jako člen rady města a náměstek primátora pro výstavbu, majetek města, finance a ekonomiku zdvihl telefon a nechal se na určitých místech slyšet, že by se trenéři sportovních klubů měli krotit a nevystupovat. Pokud tak neučiní, mohou lidé kolem atletiky zapomenout na dotaci, kterou město přispěje na opravu atletického stadionu na Sokolském ostrově. Občané Českých Budějovic, na demokracii zapomeňte, vrátily se staré pořádky.

Není žádným tajemstvím, že petiční výbor za zachování stávající haly na Dlouhé louce opustili někteří členové z obav, že by je členství ve výboru negativně ovlivnilo. Obavy jsou oprávněné. To, jak se pan Holický projevil a dovolil si vyhrožovat lidem, kteří ve svém volném čase trénují naše děti a starají se o ně, je přímou ukázkou toho, co se na českobudějovické radnici dít nemá. Za žádných okolností.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články