Budějovice pro všechny generace

Ivo Vlasatý | |

Moderní civilizovaná společnost stojí na kvalitních veřejných službách. Bez nich nemohou Budějovice udržitelně prosperovat, být soudržné, nazývat se vyspělým městem. V řadě oblastí doplácíme na zanedbání v předchozích dekádách. Je čas to napravit. Přitom musíme dlouhodobě hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Bez plýtvání, proti privatizaci zisků a socializaci nákladů!

Město, odkud mladí neutíkají

• Vždy dostatek míst ve školkách. Školky nesmí být přeplněné. Připravíme je na přijímání dvouletých dětí. Nabídneme rodičům i možnost veřejných lesních školek a dětských skupin. Díky tomu nová místa zajistíme rychleji a levněji.
  • Kvalitní vzdělání a konec nesmyslné spádovosti základních škol. Budeme s řediteli pracovat na zlepšení kvality, zejména na školách s horší pověstí. Nabídneme třídy s prvky alternativní výuky. Přijímací řízení se přiblíží tomu do MŠ.
  • **Spolupráce s Jihočeskou univerzitou a vysokými školami. Podpora vědců, technologických inovací a start-upů. **
  • Dostupné sportovní vyžití a vstřícnost k nezávislé kultuře: studentské festivaly, hudební kluby, ochotnická divadla, …
  • Obnovíme Studentský parlament. Zřídíme pro něj internetové stránky a diskusní fórum, umožníme hlasování on-line. Nepřítomní členové budou zastupitelní náhradníky.

Důstojné stáří

• Celoživotní vzdělávání ve spolupráci s neziskovými organizacemi i školami. Zkušenosti seniorů nepatří do starého železa, nově nabyté znalosti mohou uplatnit nejen v práci.
  • Mezigenerační komunitní centrum, kde se budou setkávat aktivity mládeže i seniorů.
  • Podpora aktivního stáří je přínosem pro kvalitu života, ale i zdraví (a tedy státní rozpočet). Dotační programy musí počítat i s podporou volnočasových aktivit občanů nad 65 let.
  • Hospicová péče a rozšíření kapacity domovů pro seniory. Vedle zajištění dostatku míst chceme zejména podporovat terénní péči a péči v rodinách.

Doprava s rozmyslem

• Město si zaslouží moderní koncepci rozvoje dopravy. Do její přípravy od začátku zapojíme veřejnost i odborníky. Cílem je plán v základních obrysech podporovaný a dodržovaný stranami napříč spektrem i místními obyvateli.
  • Podporujeme dokončení dálničního obchvatu a dostavbu důležitých komunikací. Zaměříme se i na drobná opatření, která mohou zvýšit kapacitu křižovatek.
  • Rozvoj cyklostezek, cyklopruhů, pohodlná a bezpečná cyklistika. Urychleně realizujeme plán rozvoje cyklistické dopravy (cyklogenerel) pro každodenní dopravu uvnitř města.
  • MHD jako páteř dopravy. Hromadná doprava musí být pohodlná a spolehlivá. Podporujeme vyhrazené pruhy. Chceme skutečně funkční integrovaný dopravní systém. Nebudeme zdražovat jízdné, vyzkoušíme MHD zdarma. Více lidí v MHD znamená pohodlnější cestu pro ty, kdo musí autem.
  • Zastavíme financování letiště z městských peněz. V lepším případě přinese víc problémů, než užitku. V tom horším zůstane černou dírou na peníze daňových poplatníků.
  • A navíc: výstavba záchytných parkovišť, méně zbytečných semaforů a značek.

Bezpečí domova

• Výběrové řízení na vrchního strážníka městské policie. Osobní ohodnocení strážníků za pozitivní přístup k občanům, ne jen rozdané pokuty.
  • Mapa kriminality a pozornost problémovým lokalitám – policie nesmí dopustit vznik míst nebo komunit, kde se nevymáhají zákony. Živnou půdou kriminality je sociální vyloučení a chudoba, nefunkční rodiny a drogové závislosti. Řešení těchto problémů je jediným dlouhodobě účinným řešením kriminality.
  • Dostupné bydlení pro mladé rodiny, seniory a lidi v bytové nouzi. Město musí znovu vytvořit dostatečný bytový fond – a to i výstavbou vlastních bytů. Pokud možno spolufinancovanou z rozpočtu příslušného ministerstva.
  • Předcházení sociálnímu vyloučení. Město nesmí nečinně přihlížet nebo dokonce podporovat sestěhovávání chudých a sociálně slabých. To vede ke vzniku problematických lokalit. Podporujeme činnost asistentů prevence kriminality.
  • Racionální přístup k drogovým závislostem: posílení prevence, zejména práce s dětmi z nefunkčních rodin. Dostupné kvalitní vzdělání a sportovní a kulturní vyžití. Podpora terénní práce se závislými. Posílení kapacit doléčovacího zařízení, chráněného bydlení, pomoc vyléčeným s návratem do života bez drog.
  • Město a policie musí důsledně vymáhat plošný zákaz heren, když byl zaveden.

A na závěr:

• Vodovody a kanalizace do městských rukou. Model, kdy město správu přirozeného monopolu svěřuje soukromému provozovateli, a ten na něm vydělává, je podle nás netransparentní a nehospodárný. Budeme usilovat o ukončení této smlouvy. Kompetentní, poctivé a transparentní řízení teplárny.

Krajské volby 2020

ZPRÁVA Z ČERVNOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v červnu k projednávání svých programů. Konečně se tedy opět po koronavirové krizi rozběhl standardní provoz komisí. Přinášíme vám krátký report z 6 aktivních komisí města. Přes prázdniny se většina komisí scházet nebude.

Zpráva z květnových komisí města

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v květnu k projednávání svých programů. Většina komisí se z důvodu koronavirových opatření nesešla a plánuje běžný provoz až v průběhu června. Přesto vám přinášíme alespoň krátké zpravodajství z komise sportovní, pro životní prostředí a cestovní ruch.

Pálit místo uhlí odpadky? Asi ano, ale...

Odpady. Velké téma současnosti a ještě větší do budoucna. Dnes to vypadá tak, že malou část umíme recyklovat nebo znovu využít a většina končí na skládkách. Nevím, jestli jste někdo skládku někdy navštívil, nebo v její blízkosti dokonce musel žít. To není hezké místo. Skládkování patří do minulosti. Navíc se blíží datum, po kterém už skládkování ani nebude možné.