Společně otevřeme město

Lukáš Mareš | |

Veřejný zájem musí převládnout nad korupčními praktikami a klientelismem. Na ztracenou důvěru v politiku nabízíme lék: Průhledné hospodaření, rozhodování s účastí občanů a jasné závazky. Rozumíme novým technologiím. A dokážeme je využít k usnadnění života, ke komunikaci s úřady z domova a k věrohodnější demokratické správě města.

I Ty rozhoduješ!

• Prosadíme participativní rozpočet, díky kterému občané rozhodují o využití určené části rozpočtu města přímo. Mohou tak menšími projekty aktivně přispět ke zlepšení míst, která politici přehlíželi.
  • Místní referenda z iniciativy města i občanů k zásadním rozhodnutím o investicích nebo budoucnosti města. Budou vyhlašována souběžně s volbami, město bude o referendu aktivně a vyváženě informovat.
  • Fórum občanů jako poradní hlas. Chceme posílit kontakt mezi správou města a občany. K tomu budou sloužit osobní setkání a internetová platforma.

Budějovice bez korupce

• Konec trafik a feudálních praktik. Transparentní nominace do orgánů městských firem.
  • Úřad bez korupce, férové podmínky namísto klientelismu. Důsledný postup proti nepoctivým úředníkům, v oprávněných případech vyhazov. Nezalekneme se ani tajemníka.
  • Kompetentní úředníci vítáni. Důstojné osobní ohodnocení pracovitých úředníků, důraz na odbornost a vzdělávání. Úřad musí vyjít vstříc všem, kteří jsou ochotní se učit nové věci.

Příkladem v transparenci

• Naučíme město informovat občany a od počátku veřejně projednávat všechny důležité projekty a stavby. Zlepšíme systém zasílání aktualit občanům.
  • Otevřená jednání rady a komisí: jmenovitá hlasování Rady, jednání přístupná zástupcům opozice a umožní-li to zákon, i veřejnosti.
  • Skutečně transparentní rozpočet – rozklikávací online rozpočet propojený s fakturami, výběrovými řízeními atp., který zvládne pohodlně ovládat i laik.
  • Podpoříme vznik komunitního nebo veřejnoprávního webu a tištěných radničních novin, s nezávislou redakcí, informující o činnosti města, otevřený názorům občanů a opozice.
  • Městské firmy stejně transparentní jako město samo. Transparentní příprava dotačních programů i udělování dotací.

Chytré město

• Smart city znamená promyšlený koncept využívání technologií, ze kterého profituje město, podnikatelé i obyvatelé. Nedovolíme, aby se stal záminkou pro nesmyslné vyhazování peněz za předražené digitální hračky, jako například “chytré lavičky”.
  • Digitální identita občana, která usnadní komunikaci s úřady z domova i zapojení do rozhodování o městě.
  • Otevřená data, která umožní např. tvorbu užitečných aplikací (vytíženost přepážek a úředníků, statistické údaje a jejich porovnání s ostatními městy, online stav dopravy, …).
  • IT konzultant pro občany, který lidem poradí například při komunikaci s úřadem. Město může využít už existujících neziskových služeb.
  • Postupný přechod na svobodný (open source) software – ve spolupráci s “Otevřenými městy” a tak, aby na něm město dlouhodobě ušetřilo.

Budějcké zastupitelstvo očima Pirátů

Informovanost lidí je pro Piráty jedna z hlavních priorit, proto vám přinášíme shrnutí zasedání městského zastupitelstva ze dne 16.9. Projednávali jsme například kontroverzní téma letiště, plánovanou rekonstrukci kulturního domu Slávie nebo přípravu k projektu Vltavské cyklostezky. Došlo také k obměně našeho klubu, po rezignaci Adély Kučerové se k nám připojil Pirát Josef Špak. Příští zasedání zastupitelstva se bude konat 4.11., o kterém vás budeme samozřejmě také informovat. Budeme ale moc rádi, když se přijdete podívat a třeba nám při vystoupení občanů sdělíte váš názor na věc, který je pro nás zásadní.

Co v září projednávaly komise města

Komise jsou poradní orgán města. Každá komise má 11 členů a svou činnost vykonává 10 komisí dle různého zaměření. Město tak dostává informace a doporučení od komisí například pro dopravu, architekturu, školství…

Podporujeme výstavbu jihočeské cyklostezky

Z Nové Pece, kolem celé Lipenské přehrady, z Vyššího Brodu do Rožmberk nad Vltavou, dále pak do Krumlova a odtud přes Budějovice a Hlubokou k vodní nádrži Hněvkovice až do Týna nad Vltavou. To je plánovaný projekt Vltavské cyklostezky o délce více než 150 km. Některé úseky jsou již hotové, například z Budějc na Hlubokou a do Purkarce. Také v okolí Lipna je již na co navazovat. Po pravém břehu jezera vede cyklostezka již z Frýdavy až do Nové Pece a z Nové Pece do Jenišova je již také hotovo. U jiných částí není ale ještě ani naplánovaná přesná trasa.