Společně otevřeme město

Lukáš Mareš | |

Veřejný zájem musí převládnout nad korupčními praktikami a klientelismem. Na ztracenou důvěru v politiku nabízíme lék: Průhledné hospodaření, rozhodování s účastí občanů a jasné závazky. Rozumíme novým technologiím. A dokážeme je využít k usnadnění života, ke komunikaci s úřady z domova a k věrohodnější demokratické správě města.

I Ty rozhoduješ!

• Prosadíme participativní rozpočet, díky kterému občané rozhodují o využití určené části rozpočtu města přímo. Mohou tak menšími projekty aktivně přispět ke zlepšení míst, která politici přehlíželi.
  • Místní referenda z iniciativy města i občanů k zásadním rozhodnutím o investicích nebo budoucnosti města. Budou vyhlašována souběžně s volbami, město bude o referendu aktivně a vyváženě informovat.
  • Fórum občanů jako poradní hlas. Chceme posílit kontakt mezi správou města a občany. K tomu budou sloužit osobní setkání a internetová platforma.

Budějovice bez korupce

• Konec trafik a feudálních praktik. Transparentní nominace do orgánů městských firem.
  • Úřad bez korupce, férové podmínky namísto klientelismu. Důsledný postup proti nepoctivým úředníkům, v oprávněných případech vyhazov. Nezalekneme se ani tajemníka.
  • Kompetentní úředníci vítáni. Důstojné osobní ohodnocení pracovitých úředníků, důraz na odbornost a vzdělávání. Úřad musí vyjít vstříc všem, kteří jsou ochotní se učit nové věci.

Příkladem v transparenci

• Naučíme město informovat občany a od počátku veřejně projednávat všechny důležité projekty a stavby. Zlepšíme systém zasílání aktualit občanům.
  • Otevřená jednání rady a komisí: jmenovitá hlasování Rady, jednání přístupná zástupcům opozice a umožní-li to zákon, i veřejnosti.
  • Skutečně transparentní rozpočet – rozklikávací online rozpočet propojený s fakturami, výběrovými řízeními atp., který zvládne pohodlně ovládat i laik.
  • Podpoříme vznik komunitního nebo veřejnoprávního webu a tištěných radničních novin, s nezávislou redakcí, informující o činnosti města, otevřený názorům občanů a opozice.
  • Městské firmy stejně transparentní jako město samo. Transparentní příprava dotačních programů i udělování dotací.

Chytré město

• Smart city znamená promyšlený koncept využívání technologií, ze kterého profituje město, podnikatelé i obyvatelé. Nedovolíme, aby se stal záminkou pro nesmyslné vyhazování peněz za předražené digitální hračky, jako například “chytré lavičky”.
  • Digitální identita občana, která usnadní komunikaci s úřady z domova i zapojení do rozhodování o městě.
  • Otevřená data, která umožní např. tvorbu užitečných aplikací (vytíženost přepážek a úředníků, statistické údaje a jejich porovnání s ostatními městy, online stav dopravy, …).
  • IT konzultant pro občany, který lidem poradí například při komunikaci s úřadem. Město může využít už existujících neziskových služeb.
  • Postupný přechod na svobodný (open source) software – ve spolupráci s “Otevřenými městy” a tak, aby na něm město dlouhodobě ušetřilo.

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.