Společně otevřeme město

Lukáš Mareš | |

Veřejný zájem musí převládnout nad korupčními praktikami a klientelismem. Na ztracenou důvěru v politiku nabízíme lék: Průhledné hospodaření, rozhodování s účastí občanů a jasné závazky. Rozumíme novým technologiím. A dokážeme je využít k usnadnění života, ke komunikaci s úřady z domova a k věrohodnější demokratické správě města.

I Ty rozhoduješ!

• Prosadíme participativní rozpočet, díky kterému občané rozhodují o využití určené části rozpočtu města přímo. Mohou tak menšími projekty aktivně přispět ke zlepšení míst, která politici přehlíželi.
  • Místní referenda z iniciativy města i občanů k zásadním rozhodnutím o investicích nebo budoucnosti města. Budou vyhlašována souběžně s volbami, město bude o referendu aktivně a vyváženě informovat.
  • Fórum občanů jako poradní hlas. Chceme posílit kontakt mezi správou města a občany. K tomu budou sloužit osobní setkání a internetová platforma.

Budějovice bez korupce

• Konec trafik a feudálních praktik. Transparentní nominace do orgánů městských firem.
  • Úřad bez korupce, férové podmínky namísto klientelismu. Důsledný postup proti nepoctivým úředníkům, v oprávněných případech vyhazov. Nezalekneme se ani tajemníka.
  • Kompetentní úředníci vítáni. Důstojné osobní ohodnocení pracovitých úředníků, důraz na odbornost a vzdělávání. Úřad musí vyjít vstříc všem, kteří jsou ochotní se učit nové věci.

Příkladem v transparenci

• Naučíme město informovat občany a od počátku veřejně projednávat všechny důležité projekty a stavby. Zlepšíme systém zasílání aktualit občanům.
  • Otevřená jednání rady a komisí: jmenovitá hlasování Rady, jednání přístupná zástupcům opozice a umožní-li to zákon, i veřejnosti.
  • Skutečně transparentní rozpočet – rozklikávací online rozpočet propojený s fakturami, výběrovými řízeními atp., který zvládne pohodlně ovládat i laik.
  • Podpoříme vznik komunitního nebo veřejnoprávního webu a tištěných radničních novin, s nezávislou redakcí, informující o činnosti města, otevřený názorům občanů a opozice.
  • Městské firmy stejně transparentní jako město samo. Transparentní příprava dotačních programů i udělování dotací.

Chytré město

• Smart city znamená promyšlený koncept využívání technologií, ze kterého profituje město, podnikatelé i obyvatelé. Nedovolíme, aby se stal záminkou pro nesmyslné vyhazování peněz za předražené digitální hračky, jako například “chytré lavičky”.
  • Digitální identita občana, která usnadní komunikaci s úřady z domova i zapojení do rozhodování o městě.
  • Otevřená data, která umožní např. tvorbu užitečných aplikací (vytíženost přepážek a úředníků, statistické údaje a jejich porovnání s ostatními městy, online stav dopravy, …).
  • IT konzultant pro občany, který lidem poradí například při komunikaci s úřadem. Město může využít už existujících neziskových služeb.
  • Postupný přechod na svobodný (open source) software – ve spolupráci s “Otevřenými městy” a tak, aby na něm město dlouhodobě ušetřilo.

Zpráva z květnových komisí města

Přinášíme vám informace z komisí města, které zasedly v květnu k projednávání svých programů. Většina komisí se z důvodu koronavirových opatření nesešla a plánuje běžný provoz až v průběhu června. Přesto vám přinášíme alespoň krátké zpravodajství z komise sportovní, pro životní prostředí a cestovní ruch.

Pálit místo uhlí odpadky? Asi ano, ale...

Odpady. Velké téma současnosti a ještě větší do budoucna. Dnes to vypadá tak, že malou část umíme recyklovat nebo znovu využít a většina končí na skládkách. Nevím, jestli jste někdo skládku někdy navštívil, nebo v její blízkosti dokonce musel žít. To není hezké místo. Skládkování patří do minulosti. Navíc se blíží datum, po kterém už skládkování ani nebude možné.

Radní měří všem tajným metrem

Na únorovém zasedání zastupitelstva jsme se ptali na zdůvodnění, proč rada (či jednotliví radní) odpustila parkovné organizátorů akcí pořádaných na náměstí s jednou výjimkou. Letos se překvapivě rozhodli neodpustit parkovné pořadateli adventních trhů.