Aktuálně z územního plánu | Obecně o územním plánu

Minimum z historie

Územní plán Českých Budějovic byl schválen v roce 2000. V minulosti byla snaha jej aktualizovat, vyšla však naprázdno. V současnosti vzniká nový.

V jaké fázi jsou České Budějovice nyní?

• Na základě výběrového řízení byla uzavřena smlouva se společností IRI, s.r.o.
  • Zpracovatel bude vycházet z podkladových materiálů a doplňujících průzkumů a rozborů.
  • Proběhl sběr podnětů územních skupin, komisí rady, městem zřizovaných organizací. Podněty jsou k nahlédnutí zde.
  • V souladu s uzavřenou smlouvou byla na zřízena pracovní skupina magistrátu a politická platforma.
  • Byl najat nezávislý konzultant Pavel Grasse, výběrové řízení a smlouvu naleznete zde.
  • Byl schválen harmonogram předpokládaného postupu prací pro rok 2020.
  • Vznikl také oficiální informační web města.
  • Veřejnou vyhláškou byl zveřejněn návrh zadání územního plánu.

• Jak to dělají jinde?

Na internetu existuje velké množství materiálů. Některá města tvoří pro své občany speciální weby (například Praha, Brno, Liberec), případně vznikají weby neoficiální.

Jak se na jednání o územním plánu připravit?

Vycházet můžete například z podkladových materiálů, ze kterých bude vycházet i zhotovitel. Doporučujeme podívat se na znění návrhů zadání územního plánu jiných měst - např. Praha č. 1, Brno, Liberec, Starý Plzenec. Můžete i prozkoumat připomínky, které k návrhu zadání územního plánu přišly a způsob, jakým byly vypořádány v Hostivicích, či v Praze.

Zpracovali jsme pro Vás také návod na podání připomínky k návrhu zadání územního plánu.

Proč to děláme?

V Českých Budějovicích se rodí nový územní plán.

Ten určí podobu města na příštích 20 let. Zcela na místě je tedy otevřená komunikace radnice se svými občany. Město však v této oblasti dlouhodobě selhává. Rozhodli jsme se, že to tak nenecháme.

Velcí hráči, např. developeři, mají k politikům mnohem jednodušší cestu než běžná veřejnost. Naším cílem je rovnější přístup všem.
    ZASÍLÁNÍ NEWSLETTERU
    Chci odebírat novinky o územního plánu v Českých Budějovicích.

Zadat email