Zachraňme internet před články 11 a 13 v Českých Budějovicích

Jaroslav Hansal | |

Jdeme do ulic! Přijďte s námi vyjádřit své NE v sobotu 23. března od 14:00 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Směrnice o copyrightu přináší cenzuru a omezení svobody Internetu, ale také poškození menších vydavatelů či novinářů. Na konci března má projít finálním schvalováním v Evropském parlamentu. Přijďte s námi říct své NE na celoevropský protest 23. března od 14:00!

Proti současnému návrhu protestuje i Wikipedie. Wikipedie, ale i další weby se ve čtvrtek vymezí vůči směrnici po svém: blackoutem, tedy vypnutím webu, na jeden den. “Dopady na fungování Wikipedie, ale i internetu obecně jsou velmi závažné. Proto se komunita wikipedistů rozhoduje, jestli poprvé v dějinách české Wikipedie sáhnout k mimořádnému kroku a encyklopedii na den, 21. března, vypnout. Víme, že to je pro čtenáře nepříjemné, ale něco mnohem horšího může být realitou v případě, že uvedená směrnice bude v předložené podobě schválena a začne platit. Doufáme proto, že v poslední možné chvíli dojde k odvrácení toho nejhoršího”, vysvětluje předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál.

Oba problematické body reformy opakovaně krituzují nejen Piráti a Wikipedie, nesouhlas vyjádřil např. Seznam.cz, Electronic Frontier Foundation, Mozilla Foundation, European Digital Rights Initiative a další.

Následující afterparty bude v ČEPICE - Českobudějovické Pirátské centrum

Zachraňme internet!

www.zachraninternet.cz

www.pledge2019.eu

Piráti otevírají jednání se starostkou Litvínovic o přemostění Vltavy

Českobudějovičtí Piráti navštívili starostku Litvínovic paní Alenu Novákovou ve věci informování se o stavu procesu pořízení nového mostu přes Vltavu. Paní starostka nám potvrdila, že obec Litvínovice je o obou variantách přemostění připravena s Českými Budějovicemi jednat. Dle jejího vyjádření jsou pro obec obě varianty – tedy most s návazností na ulici Papírenská (varianta A) nebo s návazností na L. B. Schneidera (varianta B) – přípustné, potřebují ovšem znát další informace.