Zachraňme internet před články 11 a 13 v Českých Budějovicích

Jaroslav Hansal | |

Jdeme do ulic! Přijďte s námi vyjádřit své NE v sobotu 23. března od 14:00 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Směrnice o copyrightu přináší cenzuru a omezení svobody Internetu, ale také poškození menších vydavatelů či novinářů. Na konci března má projít finálním schvalováním v Evropském parlamentu. Přijďte s námi říct své NE na celoevropský protest 23. března od 14:00!

Proti současnému návrhu protestuje i Wikipedie. Wikipedie, ale i další weby se ve čtvrtek vymezí vůči směrnici po svém: blackoutem, tedy vypnutím webu, na jeden den. “Dopady na fungování Wikipedie, ale i internetu obecně jsou velmi závažné. Proto se komunita wikipedistů rozhoduje, jestli poprvé v dějinách české Wikipedie sáhnout k mimořádnému kroku a encyklopedii na den, 21. března, vypnout. Víme, že to je pro čtenáře nepříjemné, ale něco mnohem horšího může být realitou v případě, že uvedená směrnice bude v předložené podobě schválena a začne platit. Doufáme proto, že v poslední možné chvíli dojde k odvrácení toho nejhoršího”, vysvětluje předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál.

Oba problematické body reformy opakovaně krituzují nejen Piráti a Wikipedie, nesouhlas vyjádřil např. Seznam.cz, Electronic Frontier Foundation, Mozilla Foundation, European Digital Rights Initiative a další.

Následující afterparty bude v ČEPICE - Českobudějovické Pirátské centrum

Zachraňme internet!

www.zachraninternet.cz

www.pledge2019.eu

Máme jména ulic, ve kterých má být omezena otevírací doba podniků!

Rada tají místa, kde má vyhláška platit (viz materiály k bodu 6). Informace tak má k dispozici pouze vybraná hrstka zastupitelů. Ale proč? Čeho se zas radní bojí? Možná se bojí lobbingu. Lobbování ve smyslu přesvědčování zastupitelů k politice patří. Má probíhat transparentně. Jenže vedení města na to nemá sílu. Nemá odvahu o lobbingu mluvit otevřeně. Koalice nedokáže lobbing evidovat, což Piráti dělají. Tutlání rozhodujících informací je naprostá slabota.

Město se všemožně snaží utajit informace z rady

Rada města České Budějovice dělá na svých zasedáních zvukový záznam. O ten si požádal pirátský zastupitel Lukáš Mareš v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Tajemník úřadu mu je odmítá dát i přesto, že pravomocné rozhodnutí krajského úřadu nám dává za pravdu.

Co se projednávalo na listopadovém zastupitelstvu?

V pondělí 4. listopadu proběhlo již osmé zasedání zastupitelstva České Budějovice. Na programu byl například návrh pro pořízení změny územního plánu nebo mimořádná dotace na zřízení multifunkčního hřiště. Z iniciativy IT výboru jste také nově mohli sledovat stream zasedání na Youtube. Jeho záznam najdete na kanálu našeho zastupitele Josefa Špaka.