Zachraňme internet před články 11 a 13 v Českých Budějovicích

Jaroslav Hansal | |

Jdeme do ulic! Přijďte s námi vyjádřit své NE v sobotu 23. března od 14:00 na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Směrnice o copyrightu přináší cenzuru a omezení svobody Internetu, ale také poškození menších vydavatelů či novinářů. Na konci března má projít finálním schvalováním v Evropském parlamentu. Přijďte s námi říct své NE na celoevropský protest 23. března od 14:00!

Proti současnému návrhu protestuje i Wikipedie. Wikipedie, ale i další weby se ve čtvrtek vymezí vůči směrnici po svém: blackoutem, tedy vypnutím webu, na jeden den. “Dopady na fungování Wikipedie, ale i internetu obecně jsou velmi závažné. Proto se komunita wikipedistů rozhoduje, jestli poprvé v dějinách české Wikipedie sáhnout k mimořádnému kroku a encyklopedii na den, 21. března, vypnout. Víme, že to je pro čtenáře nepříjemné, ale něco mnohem horšího může být realitou v případě, že uvedená směrnice bude v předložené podobě schválena a začne platit. Doufáme proto, že v poslední možné chvíli dojde k odvrácení toho nejhoršího”, vysvětluje předseda spolku Wikimedia Česká republika Vojtěch Dostál.

Oba problematické body reformy opakovaně krituzují nejen Piráti a Wikipedie, nesouhlas vyjádřil např. Seznam.cz, Electronic Frontier Foundation, Mozilla Foundation, European Digital Rights Initiative a další.

Následující afterparty bude v ČEPICE - Českobudějovické Pirátské centrum

Zachraňme internet!

www.zachraninternet.cz

www.pledge2019.eu

INFORMACE ZE ZÁŘIJOVÝCH KOMISÍ MĚSTA

Přinášíme vám informace z 5 proběhlých komisí rady města, které zasedly v září k projednávání svých programů.

Víceleté granty v ohrožení?

Na pondělním zastupitelstvu Jan Piskač upozornil na situaci s víceletými granty. Tento revoluční způsob financování projektů dotovaných městem byl v letošním roce svěřen k otestování kulturní komisi. Členové komise s žadateli o tyto granty odvedli spoustu poctivé práce, aby byly víceleté granty přiděleny těm správným uchazečům. Už i s ohledem na to, že se město uchází o kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. A přidělení prostředků na delší než roční období by mohlo přinést nový impuls a jistotu zajímavým kulturním akcím. Po otestování myšlenky víceletého financování v kultuře by měly tento způsob od příštího roku přijmout i další komise (sportovní, sociální, cestovní ruch…).

Piráti z Českých Budějovic upozorňují na rozhodnutí rady města, která se i přes rozhodnutí zastupitelů nechce soudit o pozemky na Děkanských polích, celý případ se tak znovu otevře na jednání zastupitelstva

Na pondělním jednání Rady města České Budějovice byl zařazen bod týkající se sporu o pozemky na Děkanských polích. V této věci již Zastupitelstvo města České Budějovice rozhodlo 10. května 2021 o podání žaloby, ale nyní chce rada města doporučila zastupitelstvu toto rozhodnutí revokovat na základě právního vyjádření, který však dle zastupitelského klubu Pirátů nepřinesl žádné nové relevantní informace. Piráti dále upozorňují, že se vůbec nejedná o spor restituční, tedy o církevní restituce, nýbrž o spor týkající se historického majetku města.